Vakantiewerk in Spanje: wat is mogelijk?

Altijd al een langere tijd in Spanje willen verblijven? Vakantiewerk in Spanje is een goede manier om langer in het land te verblijven en ook nog eens werkervaring op te doen. Op deze pagina vind je alle informatie over het werken in Spanje en de benodigde documenten.

Mogelijkheden vakantiewerk in Spanje

Jaarlijks gaan vele Nederlandse jongeren naar Spanje om in de zomer een aantal weken of maanden te werken. Vakantiewerk in Spanje kan op veel verschillende plaatsen en bedrijven. Enkele ideeën voor vakantiewerk in Spanje zijn:

  • Horeca en toerisme: Werken in restaurants, cafés, bars of hotels als ober, barman, kelner of hotelmedewerker. In de Spaanse horecasector worden in veel toeristische gebieden buitenlanders, waaronder Nederlanders, gezocht.
  • Seizoensgebonden werk: In populaire vakantiebestemmingen zijn er vaak seizoensgebonden banen beschikbaar, zoals strandwachten, animators in resorts, of verkoopmedewerkers in souvenirwinkels.
  • Taalgerelateerd werk: Als je bekwaam bent in meerdere talen, kun je overwegen om te werken als vertaler, taalcoach of zelfs als taaldocent voor Engels, Nederlands of Duits.
  • Au pair of oppas: Als je ervaring hebt met kinderopvang, kun je overwegen om als au pair of oppas te werken voor gezinnen die hulp nodig hebben tijdens de vakantieperiode.
  • Freelance online werk: Overweeg online freelancen als je vaardigheden hebt in schrijven, grafisch ontwerp, programmeerwerk of andere online diensten. Platforms zoals Upwork en Fiverr bieden mogelijkheden.
  • Vakantiewerk in hotels en resorts: Sommige hotels en resorts bieden seizoensgebonden werkgelegenheid, zoals het werken bij de receptie, in de schoonmaak, of als strandwacht.
  • Promotiewerk en evenementen: Bedrijven organiseren vaak promotie-evenementen tijdens het toeristenseizoen. Denk aan het uitdelen van flyers, het promoten van een discotheek, of het werken op beurzen en evenementen.

De meest gekozen vakantiebanen zijn onder andere werken in een restaurant, bar of club (proppers). In Spanje zijn er veel Nederlandse horecagelegenheden waar ze veelal op zoek zijn naar Nederlands sprekend personeel. Daarnaast zijn er ook hotels die in de zomer op zoek zijn naar Nederlands sprekend personeel, bijvoorbeeld als entertainer voor kinderen.

Naast het bekende vakantiewerk, kun je in Spanje ook meerdere banen vinden die je het hele jaar door kunt doen. Voorbeelden zijn werk in de klantenservice of verkoop voor een Nederlands bedrijf. Het is ook mogelijk om enige tijd in Spanje remote te werken.

Online Spaans leren?

Krijg online Spaanse les van een docent in groep of één op één (vanaf €6,50 per les).

– Live les van 60 minuten – 24/7 beschikbaar via Zoom – Docenten altijd Spaans op moedertaalniveau

Les aanvragen

Hoe vacatures voor werk in Spanje vinden?

In de meeste gevallen zal je vakantiewerk in Spanje gemakkelijk op vacaturewebsites kunnen vinden, zoals LinkedIn of Indeed. Door te zoeken op “Nederlands” of “Vakantiewerk” zal je al een groot aantal vakantiebanen kunnen vinden. Verder kun je ook contact opnemen met grote reisorganisaties die eigen hotels in Spanje hebben voor de mogelijkheden.

Benodigde documenten om in de zomer in Spanje te werken

Als inwoner van de Europese Unie mag je vrij wonen en werken in andere lidstaten. Toch moet je een aantal documenten aanvragen als je tijdelijk of permanent in Spanje wilt gaan wonen.

Het belangrijkste document dat je moet aanvragen als je in Spanje gaat werken is een NIE-nummer. Dit document is vergelijkbaar met een burgerservicenummer en is onder andere nodig voor het betalen van belasting. Verder zal je ook een geldige Europese zorgverzekering moeten hebben.

Houd er daarnaast ook rekening mee dat je maximaal 183 in Spanje mag verblijven zonder je in te schrijven. Als je langer verblijft, zal je je officieel in Spanje moeten inschrijven met een empadronamiento.

Veelgestelde vragen over vakantie- en bijbanen in Spanje

Is er veel werk in Spanje?

Banen voor Nederlandstaligen zijn er in Spanje doorgaans genoeg. Door heel het land worden verschillende soorten banen aangeboden, waaronder in de klantenservice en horeca. Enkel op de Canarische eilanden kan het vinden van een baan voor Nederlanders lastiger zijn.

Wat zijn de werktijden in Spanje?

De werktijden in Spanje zijn sterk afhankelijk van het bedrijf en de positie. De normale Spaanse werktijden zijn van 9:00 tot 18:00 uur, dus 9 uur in het totaal. Hierbij wordt er rekening gehouden met één uur pauze per dag.

Wat zijn goedbetaalde banen in Spanje?

De best betaalde banen voor Nederlanders in Spanje zijn vaak sales posities. Hierbij ontvangen medewerkers een bonus bij het behalen van goede resultaten, waardoor het salaris hoog kan oplopen. Het basissalaris is in veel gevallen echter wel laag. Daarnaast liggen de salarissen bij internationale bedrijven, zoals Amazon of P&G, doorgaans iets hoger.

Wat is een goed salaris in Spanje?

Een goed salaris in Spanje varieert afhankelijk van de regio, beroep, ervaring en sector. Over het algemeen wordt een salaris van rond de €25.000 tot €40.000 per jaar als redelijk beschouwd voor veel beroepen in Spanje.

Geactualiseerd op: 21 maart 2024


Scroll naar boven