Werken in Spanje als buitenlander: wat zijn de opties?

Werken in Spanje is voor veel personen zeer aantrekkelijk. De meeste personen voelen zich aangetrokken tot het heerlijke klimaat, eten en de cultuur. Een andere groep kiest ervoor om in Spanje te gaan werken om de taal beter te leren en een andere groep voor carrièrekansen. In dit artikel leggen we uit waar je rekening mee moet houden als je gaat werken in Spanje. 

Waarom werken in Spanje?

Er zijn een groot aantal redenen om in Spanje te werken. Niet alleen het werken in Spanje kan interessant zijn, maar werken in het buitenland kan voor veel personen kansen bieden in hun carrière. Bedrijven hebben over het algemeen meer interesse in personen die ervaringen hebben in het buitenland, zoals Erasmus of werken in het buitenland. 

Naast het feit dat leven in Spanje zeer aantrekkelijk kan zijn, onder andere door het klimaat en het eten, kiezen velen ervoor om in Spanje te gaan werken of wonen om de taal beter te leren. Na Chinees is Spaans namelijk de meest gesproken taal ter wereld.

Mogelijkheden werken in Spanje

Het is geen geheim dat de banenmarkt in Spanje een lastige markt kan zijn. In veel sectoren is de werkloosheid onder Spanjaarden hoog, waardoor buitenlanders het land vaak uitsluiten bij het zoeken van een baan. Er zijn echter genoeg mogelijkheden om in Spanje te werken voor buitenlanders. 

Nederlandssprekenden hebben in Spanje vooral een voordeel door de Nederlandse taal. In de horeca als ober of propper, maar ook in marketing, sales en business development, wordt er vaak specifiek naar Nederlandstaligen gezocht. Dit zijn meestal multinationals met een groot kantoor in Spanje, waaruit men voor meerdere internationale markten werkt. Het gaat in de meeste gevallen om full-time posities, maar er wordt in Spanje ook veel vakantiewerk aangeboden.

Online Spaans leren?

Krijg online Spaanse les van een docent in groep of één op één (vanaf €6,50 per les).

– Live les van 60 minuten – 24/7 beschikbaar via Zoom – Docenten altijd Spaans op moedertaalniveau

Les aanvragen

Mag je in Spanje werken als Nederlander?

Spanje is in 1986 toegetreden tot de Europese Unie. Sindsdien is het voor Nederlanders mogelijk om vrij te werken in Spanje. Het is niet nodig om een visa of andere zaken aan te vragen om in Spanje te gaan werken. Wel moet je rekening houden met het aanvragen van bepaalde documenten. 

Indien je in Spanje gaat werken met een Nederlands of Belgisch arbeidscontract, moet je rekening houden met een aantal voorwaarden. Voor meer informatie bekijk je onze pagina over thuiswerk vanuit Spanje.

NIE aanvragen om in Spanje te werken

Indien je langer dan drie maanden in Spanje verblijft, is het officieel verplicht om een NIE (Número de Identificación de Extranjeros) aan te vragen. Dit nummer is vergelijkbaar met een burgerservicenummer (BSN). 

Het aanvragen van een NIE is een berucht proces onder buitenlanders, wat vaak een lange tijd in beslag neemt. Het is namelijk niet mogelijk om dit nummer online aan te vragen, maar je zult verplicht naar een politiebureau moeten gaan, nadat je online een afspraak hebt gemaakt. Het maken van deze afspraak kan erg lastig zijn, verschillend per regio. 

Het aanvragen van een NIE kun je zelf doen of uitbesteden aan een bedrijf. Als je ervoor kiest om het aanvragen van een NIE uit te besteden, zal je rekening moeten houden met een prijs van rond de €100. 

Na het aanvragen van een NIE-nummer is het mogelijk om je in te schrijven in de gemeente waar je woonachtig bent. Dit kan door middel van een empadronamiento.

Werken in verschillende Spaanse steden

Voor buitenlanders, en speciaal voor Nederlandstaligen, is het aanbod van banen in bepaalde regio’s beperkt. Het meeste werk voor Nederlandstaligen is te vinden in de regio’s langs de kust (Andalusië, Valencia en Catalonië) en in de hoofdstad Madrid. In dit onderdeel bekijken we de werkgelegenheid van een aantal Spaanse regio’s en steden.

Werken in Madrid

Madrid is een zeer internationale stad met veel kantoren van grote multinationals. In de hoofdstad van Spanje zal je vooral banen vinden die een bepaalde werkervaring vereisen, zoals marketing, sales en business development. Daarnaast zijn er ook meerdere banen te vinden in klantenservice

Bekijk onze pagina over Madrid of werken in Madrid voor meer informatie over de hoofdstad van Spanje. 

Werken in Barcelona

Net zoals Madrid, is Barcelona een zeer internationale stad. Bij Nederlanders wellicht vooral bekend van een citytrip, heeft het bedrijf ook veel werkgelegenheid voor Nederlandstaligen. In en rondom Barcelona zal je veel banen vinden voor klantenservice en sales. Grote outsourcing bedrijven, zoals Webhelp en Teleperformance hebben hier grote kantoren met veel, vooral jonge, medewerkers.

Buiten Barcelona, in plaatsen zoals Lloret de Mar, is het ook mogelijk om als Nederlander in de horeca te werken. Denk hierbij aan restaurants, hotels, maar ook nachtclubs. Dit zijn plaatsen in Spanje waar elke zomer grote groepen Nederlanders te vinden zijn. 

Werken in Andalusië

Andalusië is vaak minder bekend bij Nederlanders als het gaat om het zoeken van een baan in Spanje. In deze regio wonen echter veel Nederlanders die al enige tijd vanuit Nederland naar Spanje geëmigreerd zijn. In deze regio wordt vooral naar Nederlandstaligen gezocht in sales posities en klantenservice. Bovendien is het in veel gevallen mogelijk om op afstand te werken, wat handig kan zijn door de veelal grote afstanden of slechtere bereikbaarheid met openbaar vervoer in Andalusië. 

Geactualiseerd op: 21 maart 2024

Lees meer over werken in Spanje


Scroll naar boven