Wonen in Madrid: locaties en hoe huisvesting vinden

Heb je een baan gevonden in Madrid of ga je voor een aantal maanden naar de Spaanse hoofdstad voor je studie? Het vinden van een woning kan soms best lastig zijn. Tripineo geeft je een aantal tips en zaken waar je rekening mee moet houden als je gaat wonen in Madrid.

Wonen in Madrid

Heb je gekozen om te verhuizen naar Madrid voor werk of studie? Dan is het uiteraard ook belangrijk om een geschikte woning te vinden. In dit onderdeel beantwoorden we de meest gestelde vragen over wonen in Madrid. Meer informatie over de wijken vind je onderaan dit artikel.

Hoe is het om te wonen in Madrid?

Madrid is een veilige, schone en zeer aangename stad om te wonen. Hoewel de stad zeer groot is, zijn er veel parken en pleinen te vinden met voldoende groen op straat. Daarnaast is de hele stad goed te bereiken door een zeer uitgebreid metrostelsel, bussen en taxi’s. Ook zijn er veel mogelijkheden om uit te gaan in Madrid en zal je nooit genoeg krijgen van de eindeloze hoeveelheid restaurants en barretjes.

Is het vinden van een woning in Madrid lastig?

Het vinden van een woning in Madrid is over het algemeen redelijk gemakkelijk. In bijna alle wijken van de stad is voldoende aanbod en zal je op relatief korte termijn een woning kunnen vinden. Dit geldt zowel als je voor een aantal maanden in Madrid gaat studeren of als je gaat wonen en werken in Madrid voor een langere periode.

Is Madrid duur om te wonen?

Vergeleken met andere Europese hoofdsteden, zoals Londen, Parijs en Amsterdam, is Madrid relatief goedkoop. Huizenprijzen, maar ook kosten voor levensonderhoud liggen over het algemeen een stuk lager. Vergeleken met de rest van Spanje is Madrid echter weer een stuk duurder, vooral de huizenprijzen in de hoofdstad liggen hoger.

Oplichting verhuur woningen Madrid

Let bij het huren van een woning goed op voor oplichting. In sommige gevallen zal een huurder vragen naar een borgsom of een aanbetaling voordat je de woning betrekt. Zorg er in dit geval voor dat je zeker bent dat je contractueel alles goed hebt geregeld en zeker bent dat de woning ook echt bestaat.

In sommige gevallen vraagt de verhuurder een bedrag, waarna deze niet meer te bereiken is. Dit gebeurt vooral bij het zoeken naar woningen in online groepen, zoals op Facebook en WhatsApp. Om deze reden is het aan te raden om gebruik te maken van een officiële website of de woning te bezoeken voordat je deze betrekt.

Welke wijk kiezen als je gaat wonen in Madrid?

Madrid is een gigantische stad en het kiezen van een wijk waar je wilt gaan wonen kan best lastig zijn. De wijken van Madrid kunnen echter best veel van elkaar verschillen, zowel in prijs als in leefomgeving. Daarom is het aan te raden om van tevoren goed na te gaan welke wijk van Madrid het beste bij jou past.

Madrid centrum

Onder Madrid centrum vallen de wijken: Sol, Las Letras, Lavapiés, La Latina, Los Austrias, Malasaña, Chueca en Salesas. Deze wijken zijn over het algemeen relatief duur, maar wel dichtbij alle bedrijvigheid van de grote stad. In deze wijken wonen veelal (buitenlandse) studenten, maar ook voor werkenden kan het een interessante optie zijn.

Let wel op dat je in deze wijken nooit helemaal alleen zult zijn en dat het op straat ook niet altijd even rustig is. Madrid is een stad waar men veel op straat leeft, zelfs tot in de vroege uurtjes. Vooral in het centrum kan het dus in de weekenden wel eens lawaaierig zijn op straat, vooral in de wijken Sol, Las Letras, Lavapiés, La Latina en Chueca.

Hier staat wel tegenover dat je middenin de stad woont met alle grote bezienswaardigheden op loopafstand. Bovendien is er voor studenten een groot aanbod in deze wijken en kun je hier woningen vinden in verschillende prijsklassen. Buitenlandse studenten kiezen in de meeste gevallen voor één van deze wijken.

Retiro en Salamanca

Retiro en Salamanca zijn twee wijken waar je veel zeer mooie en grotere woningen kunt vinden. In deze wat luxere wijken zijn veel duurdere winkels te vinden en is het stadspark Retiro nooit ver weg. De huurprijzen liggen hierdoor ook relatief hoog, maar dan woon je ook in één van de mooiste wijken van Madrid.

Chamberi

Chamberi is een grote wijk die net ten noorden van het centrum ligt. Hoewel het niet meer direct het centrum is, kun je veel plekken nog steeds te voet bereiken. Daarnaast is Chamberi over het algemeen een stuk rustiger dan het centrum. Ook zijn hier voldoende winkels en supermarkten beschikbaar die in veel gevallen groter zijn dan de winkels in het centrum.

Chamberi is vooral een aantrekkelijke wijk als je gaat werken in Madrid. Daarnaast zijn er ook veel Spaanse studenten te vinden in deze wijk, maar buitenlandse studenten kiezen toch vaak voor het centrum.

Arganzuela

Arganzuela is een grote wijk ten zuiden van het centrum waar de huurprijzen relatief laag zijn. De wijk ligt nog binnen de ringweg en loopt langs de Manzanares rivier. Hoewel het een grote wijk is, zijn de meeste delen relatief rustig en zijn gebouwen vooral bestemd voor woningen. Indien je een minder groot budget hebt en niet al te ver weg wilt wonen van het centrum kan Arganzuela een interessante optie zijn.

Waar rekening mee houden als je gaat wonen in Madrid?

Als je gaat wonen in Madrid zal je, naast het vinden van een geschikte woning, met een aantal andere zaken rekening moeten houden.

Nieuwe inwoners van Spanje moeten een NIE-nummer aan moeten vragen bij het lokale politiestation. Dit proces kan echter lang duren en het maken van een afspraak kan soms lang op zich laten wachten. Bekijk onze pagina over een NIE-nummer aanvragen voor meer informatie en hulp bij dit proces.

Nadat je een NIE-nummer hebt ontvangen dien je ook een empadronamiento aan te vragen. Hiermee zal je onder andere gebruik kunnen maken van het zorgstelsel en de centro de salud.

Vergeet niet om je verzekeringen te controleren. Als je een langere tijd in Spanje verblijft zal het in de meeste gevallen nodig zijn om een Spaanse zorgverzekering af te sluiten. Informeer bij je huidige verzekeraar of dit nodig is en om je verzekering in Nederland/België op te zeggen.

Meer weten? Bekijk alle informatie over wonen in Spanje.

Geactualiseerd op: 8 oktober 2023

Lees meer over Madrid


Scroll naar boven