Bezienswaardigheden Madrid: wat te doen en zien?

Madrid is een stad die voor veel mensen nog redelijk onbekend is en vaak wordt overgeslagen bij citytrips naar Spanje. De stad heeft echter veel te bieden en kan de perfecte bestemming zijn voor een weekendje weg. Bekijk hier alles over de belangrijkste bezienswaardigheden van Madrid.

Wat te doen in Madrid?

De belangrijkste bezienswaardigheden van Madrid zijn vooral het bruisende (nacht)leven en de eindeloze hoeveelheid barretjes en restaurants. Toch zijn er een aantal plekken die je gezien moet hebben, waarvan we er hieronder een aantal bespreken.

Meer weten over het nachtleven in Madrid? Bekijk ons artikel over uitgaan in Madrid.

Hoeveel dagen om Madrid te bezoeken?

Hoewel Madrid een zeer grote stad is, kan je de stad in een aantal dagen bezoeken. Indien je enkel de belangrijkste bezienswaardigheden wilt zien is een weekend voldoende. Neem je liever je tijd, wil je alle bezienswaardigheden bezoeken of ben je van plan om naar een nabijgelegen stad te gaan? Dan is het aan te raden om de stad ongeveer 4-5 dagen te bezoeken.

Bezienswaardigheden Madrid centrum

De meeste bezienswaardigheden van Madrid zijn in het centrum te vinden en gemakkelijk te voet te bereiken.

Calle Gran Vía Madrid

Een van de belangrijkste straten in Madrid is de Calle Gran Vía, oftewel de “Grote straat”. Aan de Calle Gran Vía vind je alle grote winkels en enkele van de meest imposante gebouwen van de stad. Tevens is hier ook Callao te vinden, een belangrijk plein in het midden van het centrum.

Door deze grote straat lopen en alle gebouwen bewonderen is al een bezienswaardigheid op zichzelf. De hele Gran Via aflopen van Plaza de España tot aan Cibeles duurt ongeveer 20-30 minuten.

Plaza Mayor Madrid

Plaza Mayor, direct vertaald “het grote plein”, is het belangrijkste plein in het centrum van Madrid. Gebouwd in de 15e eeuw, heette het oorspronkelijk “Plaza del Arrabal”. Het plein functioneerde als de belangrijkste markt voor Madrid, strategisch gelegen in het midden van de stad. Het plein is ook gebruikt voor voetbalwedstrijden en stierenvechten.

Tegenwoordig is het Plaza Mayor een van de belangrijkste bezienswaardigheden in Madrid en wordt het gebruikt voor postzegel- en muntenverzamelingen elke zondag en de jaarlijkse kerstmarkt.

Parque Retiro Madrid

Parque Retiro is het bekendste en meest belangrijke park van de stad Madrid. Gelegen net naast het historische centrum is dit zeer grote park, wat een bezienswaardigheid op zichzelf is. Het park is te bereiken met de metro of op ongeveer een half uur loopafstand van het centrum.

Parque el Retiro is elke dag geopend van 6:00 tot 22:00 uur.

Musea Madrid

In Madrid kun je ook een aantal bekende musea bezoeken, waaronder het wereldberoemde Prado Museum. Kunstwerken die over de hele wereld bekend zijn kun je hier vinden. Daarnaast zijn er nog een aantal andere musea die ook zeker het bezoeken waard zijn.

Prado museum Madrid

Het Prado museum, bekend als Museo Nacional del Prado, is het belangrijkste Spaanse museum. Het wordt door velen gezien als het museum met de belangrijkste collectie van Europese kunst van de 12e tot de 20e eeuw. In het Prado museum zijn onder andere werken van Francisco Goya, Hieronymus Bosch, El Greco, Peter Paul Rubens, Titian, en Diego Velázquez te zien.

Entree kost €15 en kan online of aan de deur worden gekocht. Het is echter aan te raden om de kaarten vooraf te kopen, om zo een lange rij te omzeilen. De toegang is gratis van maandag t/m zaterdag van 18:00 tot 22:00 uur en op zon- en feestdagen van 17:00 tot 19:00 uur.

Museum Reina Sofía Madrid

Het Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía, is het belangrijkste Spaanse museum voor kunst uit de 20e eeuw en is vooral gericht op Spaanse kunst. Het museum heeft een uitgebreide collectie van Pablo Picasso en Salvador Dalí, waaronder het Guernica schilderij van Picasso.

Entree kost €12 en kan online of aan de deur worden gekocht. De toegang is gratis van maandag t/m zaterdag (gesloten op dinsdag) van 19:00 tot 21:00 uur en op zondag van 12:30 tot 14:30 uur. Een gratis toegangsbewijs is te bestellen op de website van het museum en kan uiterlijk tot een half uur voor sluitingstijd worden gebruikt.

Palacio Real Madrid (koninklijk paleis)

Het Palacio Real Madrid is het grootste koninklijk paleis van Europa en tevens de officiële residentie van de koninklijke familie. Het wordt tegenwoordig echter alleen gebruikt voor staat ceremonies.

Entree kost €12 en kan online of bij de deur worden gekocht. Het paleis is gratis te bezoeken van maandag t/m donderdag van 16:00 tot 18:00 uur. Toegang maximaal tot 1 uur voor sluitingstijd.

Bezienswaardigheden Madrid buiten de stad

Verblijf je een langere tijd in Madrid of wil je graag wat anders dan de typische bezienswaardigheden zien? Ook buiten de stad zijn er genoeg dingen te zien en te doen.

Natuurparken Madrid

Als je graag wilt wandelen of hiken, zal je in de natuurparken die net buiten de stad liggen veel mogelijkheden vinden. Dit biodiverse terrein met rotsformaties, watervallen, bossen en lagunes vormt een prachtige achtergrond voor de talloze wandelpaden. In de Sierra de Guadarrama vind je meerdere wandelpaden die je vanuit de stad kunt bereiken met de bus of auto.

De bekendste routes zijn: Siete Picos (10 kilometer), Peñalara (14 kilometer) en Camino de los Campamentos (9,5 kilometer).

Hoewel het in de zomer zeer warm kan worden in Madrid, is het in de winter een stuk kouder. Zo koud zelfs dat het in de bergen veel kan sneeuwen en je er zelfs kunt skiën. Meer weten? Bekijk ons artikel over sneeuw in Madrid.

Parque Warner Madrid

Het Warner Bros Park, oftewel Parque Warner Madrid, ligt op een aantal kilometer buiten de stad en is perfect voor een dagje uit. Het park staat helemaal in het teken van de Warner Bros films en heeft, onder andere, shows en achtbanen. In de zomer kun je hier ook verkoeling vinden in de waterbanen.

Een ticket kost tussen de €30 en €50, afhankelijk van de dag. Het is aan te raden om de tickets vooraf te kopen, hierdoor liggen de prijzen lager en weet je zeker dat je naar binnen kunt.

Om het Parque Warner te bereiken kun je de trein nemen vanaf Atocha richting Aranjuez en stap je uit bij Pinto. Hier kun je een bus nemen die je naar het park zal brengen. Met het openbaar vervoer duurt dit ongeveer één uur. Als je ervoor kiest om met de auto te gaan ben je ongeveer een half uur onderweg.

Geactualiseerd op: 8 oktober 2023

Bekijk alle bezienswaardigheden


Scroll naar boven