Madrid Plaza Mayor: alles wat je moet weten

Plaza Mayor in Madrid is een van de belangrijkste en oudste pleinen in Madrid. Het plein heeft door de jaren heen meerdere doeleinden gehad. Het werd gebouwd in de 17e eeuw als een symbool van koninklijke macht en wordt vandaag de dag gebruikt voor evenementen, markten, en als ontmoetingsplek voor zowel de lokale bevolking als toeristen. Op deze pagina vind je alle informatie over Plaza Mayor in Madrid.

Wat is Plaza Mayor?

Het Plaza Mayor, oftewel het “Grote Plein”, is een van de belangrijkste en oudste pleinen in Madrid. Hoewel het ‘slechts’ een plein is, zijn er veel dingen te doen en te beleven.

Op de plek waar tegenwoordig het Plaza Mayor in Madrid te vinden is, werd in de middeleeuwen al gebruikt. In deze tijden was het een marktplaats, net buiten de stadsmuren van Madrid. In de jaren 1560 heeft Koning Felipe III opdracht gegeven om van deze marktplaats een plein te maken, en zo is Plaza Mayor geboren.

De bouw van de plein vond echter pas plaats in 1617 en was na twee jaar voltooid. Helaas zijn de originele gebouwen van het plein vergaan door meerdere grote branden. In 1790 werd het plein opnieuw ontworpen en gebouwd, zoals deze nu nog te zien is.

Wonen er mensen op Plaza Mayor Madrid?

Het Plaza Mayor in Madrid is omgeven door appartementen, waarvan enkele permanent bewoond zijn. Andere appartementen worden gehuurd door vakantiegangers of zijn er om te verhuren aan studenten die in Madrid komen studeren. Het is echter niet de meest aantrekkelijke locatie om te wonen, doordat het er vaak de hele dag rumoerig is.

Estatua de Felipe III

Het standbeeld dat te vinden is op Plaza Mayor is van Koning Felipe III, die ook de opdracht voor de bouw van het plein heeft gegeven. Het standbeeld werd gemaakt in 1616. Het beeld werd oorspronkelijk geplaatst in het park Casa del Campo, maar kreeg in 1848 een prominente locatie op Plaza Mayor. Als een eerbetoon aan de vorst die de opdracht gaf tot de bouw van het plein, laat het standbeeld niet alleen de heerschappij van Felipe III, maar ook de grandeur van het Spaanse rijk uit die tijd.

Doeleinden Plaza Mayor Madrid

Plaza Mayor in Madrid is door de jaren heen voor veel verschillende soorten evenementen gebruikt. Denk hierbij aan stierenvechten, voetbalwedstrijden, koninklijke kroningen en zelfs executies. De belangrijkste doeleinden van Plaza Mayor waren:

  1. Handelsplaats: Het plein fungeerde als een belangrijke commerciële hub, waar handelaren hun waren verhandelden, variërend van voedsel tot ambachtelijke producten.
  2. Sociale bijeenkomsten: Plaza Mayor was een ontmoetingsplaats voor de lokale bevolking, waar ze samenkwamen voor sociale activiteiten, evenementen en feesten.
  3. Openbare ceremonies: Plaza Mayor werd gebruikt voor het houden van openbare ceremonies, koninklijke proclamaties en politieke bijeenkomsten, waardoor het een centrale locatie werd voor officiële gelegenheden.
  4. Marktplaats: Regelmatige markten werden gehouden op Plaza Mayor, waar boeren, handelaren en ambachtslieden hun producten tentoonstelden en verkochten aan het publiek.
  5. Publieke executies en straffen: In het verleden werden Plaza Mayor en andere openbare pleinen in Madrid gebruikt voor publieke executies en straffen, waarbij misdadigers werden tentoongesteld en gestraft.

Tegenwoordig is het Plaza Mayor vooral een toeristische bezienswaardigheid, maar toch vinden er nog steeds evenementen plaats, zoals de kerstmarkt en verzamelaars.

Kerstmarkt Madrid Plaza Mayor

Het Plaza Mayor is tegenwoordig een van de plekken waar je de jaarlijkse kerstmarkt kunt bezoeken. Van 25 november tot en met 31 december verandert het plein in een grote markt, met talloze kraampjes die een verschillende producten aanbieden. Langs de met feestelijke verlichting versierde straten vind je winkeltjes waar je allerlei uiteenlopende spullen kunt kopen, zoals kerstbomen, speelgoed en onderdelen voor kerststallen.

Munten en postzegelverzamelaars Plaza Mayor

Elke zondag zijn er op Plaza Mayor munt- en postzegelverzamelaars te vinden. Deze ruilen en verkopen kun verzamelingen op het plein. Ook buitenlandse verzamelaars zijn welkom.

Restaurants Plaza Mayor Madrid

Het hele Plaza Mayor is omringd met restaurants en bars, waarvan velen een groot terras hebben.

Het is op deze locatie vooral aan te raden om wat te drinken en te genieten van de zon of om iets kleins te eten. Voor een lunch of diner is het echter aan te raden om iets verder te lopen naar een restaurant die wat minder toeristisch is. Hier is de kwaliteit van het eten vaak beter en liggen de prijzen lager.

Geactualiseerd op: 20 maart 2024

Bekijk alle bezienswaardigheden


Scroll naar boven