Empadronamiento aanvragen: hoe werkt het?

Het inschrijven in de padrón municipal, oftewel empadronamiento, is verplicht als Spanje je vaste woon- en verblijfplaats is. Het aanvragen van een empadronamiento gebeurt bij de gemeente waar je woonachtig bent. Tripineo geeft je alle informatie.

Wat is empadronamiento?

De empadronamiento, ook wel padrón genoemd, is een inschrijving in de gemeente waar je woonachtig bent. Met het empadronamiento is de gemeente waar je woonachtig bent op de hoogte van het actuele inwonersaantal.

Een empadronamiento is nodig om mee te kunnen delen in de Spaanse gemeenschap. Voor een aantal zaken is het hebben van een empadronamiento zelfs verplicht, zoals bij het aanschaffen van een voertuig, het kopen van een huis of het aanvragen van een tarjeta sanitaria. Vooral de tarjeta sanitaria is voor personen die werken in Spanje belangrijk. Hiermee kan je namelijk naar het centro de salud voor het aanvragen van een baja bij ziekte.

Door je te registreren met een empadronamiento ben je officieel inwoner van de gemeente. De padrón tevens de manier om je verblijf in Spanje te verifiëren of te accrediteren.

Wanneer in Spanje inschrijven?

Elk individu met een geldige woon- en verblijfplaats in Spanje die daar vast woont (meer dan de helft van het jaar) moet zich officieel inschrijven. Bovendien moeten personen die langer dan acht maanden in het buitenland verblijven zich uitschrijven uit Nederland. Ga je dus wonen of werken in Spanje? Dan zal je een padrón moeten aanvragen.

Het is aan te raden om de empadronamiento zo snel mogelijk na je aankomt aan te vragen. Dit is belangrijk omdat veel administratieve procedures, zoals het betalen van belastingen en toegang krijgen tot bepaalde diensten, afhankelijk kunnen zijn van je inschrijving in het bevolkingsregister.

Ook als je gaat studeren in Spanje zal je in de meeste gevallen officieel een padrón moeten aanvragen. Dit wordt in de meeste gevallen echter niet gecontroleerd.

Online Spaans leren?

Krijg online Spaanse les van een docent in groep of één op één (vanaf €6,50 per les).

– Live les van 60 minuten – 24/7 beschikbaar via Zoom – Docenten altijd Spaans op moedertaalniveau

Les aanvragen

Equivalent empadronamiento in Nederland en België

Als je in Nederland of België gaat verhuizen zal je dit moeten melden bij de gemeente waar je naartoe verhuisd en bij je oude gemeente. Op deze manier kan de gemeente, net zoals bij een empadronamiento, bijhouden hoeveel personen er exact in de gemeente wonen. Dit principe werkt hetzelfde in Spanje. Bovendien is het ook verplicht om je empadronamiento aan te passen als je in Spanje gaat verhuizen naar een andere gemeente.

Hoe empadronamiento aanvragen?

Om een empadronamiento aan te vragen zal je een afspraak moeten maken bij de gemeente. Dit kan in bijna alle gevallen via de website van de gemeente waar je woonachtig bent. Voor het aanvragen van een empadronamiento zijn de wachttijden een stuk minder lang dan bij het aanvragen van een NIE-nummer, waardoor je redelijk snel aan de beurt zult zijn.

Voor het aanvragen van een padrón heb je een aantal verschillende documenten nodig. Let op dat je voor het aanvragen van een empadronamiento een NIE-nummer moet hebben. Dit is het Spaanse equivalent van een burgerservicenummer.

Naast een NIE-nummer, zal je de volgende documenten mee moeten nemen naar je afspraak:

  • Bewijs van verblijf: bijvoorbeeld een huurcontract of energiefactuur van het adres waarop je wilt inschrijven om aan te tonen dat je hier ook daadwerkelijk woont.
  • Kopie id-kaart of paspoort: neem een kopie van je paspoort of id-kaart mee naar de afspraak. Neem ook het originele document mee.
  • Contract: indien je werkt in Spanje kan het handig zijn om ook je arbeidscontract mee te nemen naar de afspraak.
  • Inschrijfformulier: dit formulier is te verkrijgen bij de gemeente, maar hoeft in de meeste gevallen niet vooraf ingevuld te worden.

Let op: voor het aanvragen van een empadronamiento heb je een NIE-nummer nodig.

Wat staat er op een padrón?

Op de empadronamiento staan standaard een aantal belangrijke gegevens opgenomen. Daarnaast is het ook mogelijk om bepaalde gegevens op vrijwillige basis toe te voegen. De verplichte gegevens voor het padrón zijn:

  • Voor- en achternaam
  • Geslacht
  • Vaste verblijfplaats (volledige adres)
  • Nationaliteit
  • Geboorteplaats- en datum
  • NIE-nummer
  • Hoogst genoten opleiding

De gegevens die je vrijwillig kunt laten opnemen in het padrón zijn je telefoonnummer en rijbewijs.

Kosten aanvragen empadronamiento

Een empadronamiento aanvragen is geheel gratis. In tegenstelling tot een NIE-nummer, zitten er geen kosten verbonden aan het inschrijven in een Spaanse gemeente.

Geactualiseerd op: 16 januari 2024

Lees meer over werken in Spanje


Scroll naar boven