Alle informatie over Barcelona, Spanje

Barcelona, de één na grootste stad van Spanje, een populaire vakantiebestemming en plek om te wonen. Op deze pagina geeft Tripineo alle informatie over de mediterrane stad Barcelona.

Bezienswaardigheden Barcelona

Barcelona is natuurlijk niet zonder goede reden een van de meest populaire steden voor een weekendje weg. In de stad zijn veel wereldberoemde bezienswaardigheden te vinden, zoals de Sagrada Familia en Las Ramblas.

Naast de bekende gebouwen en parken, is de ligging van Barcelona ook zeer bijzonder. De grote stad met het strand van Barcelona aan de Middellandse zee, naast het berggebied Montserrat.

Bekijk onze pagina met alle bezienswaardigheden van Barcelona voor een overzicht van alle must-sees tijdens een stedentrip.

Toerisme in Barcelona

Barcelona is een stad die in grote mate afhankelijk is van toerisme. Het bijzondere, oude centrum, alle bezienswaardigheden en de aantrekkelijke ligging aan de Middellandse zee heeft een grote aantrekkingskracht. Zo kwamen er in 2019 ruim 8,5 miljoen toeristen naar Barcelona.

Vervoer in Barcelona

Barcelona is een stad die zeer goed verbonden is met snelwegen, het openbaar vervoer en een groot internationaal vliegveld. Ook binnen de stad is het gemakkelijk om je te verplaatsen door een uitgebreid metrostelsel en de vele taxi’s.

In de tabel hieronder zijn de belangrijkste vervoersmiddelen in Barcelona weergegeven.

VervoersmiddelAanvullende informatie
Vliegveld Barcelona-El PratHet vliegveld van Barcelona ligt net ten zuiden van de stad op ongeveer 20 minuten rijden van het centrum. Het vliegveld is verbonden met een groot aantal internationale bestemmingen, waaronder een groot aantal in Zuid-Amerika.
Metro BarcelonaBarcelona heeft een uitgebreid metronetwerk van acht lijnen waarmee de hele stad, het vliegveld en meerdere buitenwijken gemakkelijk en snel te bereiken zijn. Het is de goedkoopste en vaak de snelste manier om je door de stad te begeven.
Taxi BarcelonaTaxi’s in Barcelona zijn altijd te herkennen aan hun zwarte kleur met gele streep. Een taxi vinden kan op een standplaats of door een taxi aan te houden langs de weg. Daarnaast zijn er meerdere ride-sharing diensten aanwezig, zoals Uber en Cabify.
Treinstation Barcelona SantsVanaf het treinstation Barcelona Sants vertrekken de hogesnelheidstreinen naar (onder andere) Madrid, Tarragona en Valencia. Voor het maken van een rit heb je de keuze uit meerdere treinmaatschappijen, zoals Renfe, Iryo en Ouigo.

Fietsen in Barcelona

Uitzicht stad Barcelona

Naast de bovengenoemde vervoersmiddelen, is het ook mogelijk om door Barcelona te fietsen. Doordat de stad Barcelona relatief vlak is en er sterk geïnvesteerd is in het aanleggen van fietspaden, kan door de fietsen ook een optie zijn om je door de stad te begeven. Ook zijn er meerdere (Nederlandstalige) fietstours aanwezig die je meenemen langs de belangrijkste bezienswaardigheden.

Wonen en werken in Barcelona

Barcelona is niet alleen een aantrekkelijke bestemming voor een stedentrip. De cultuur en aantrekkelijke ligging van de stad zorgt ervoor dat veel niet-Spanjaarden ervoor kiezen om in Barcelona te gaan wonen of werken. In Barcelona en buitenwijken zijn veel vacatures te vinden voor Nederlands- of Engelssprekenden.

Daarnaast zijn er ook vacatures in de toerismebranche, die jaarlijks vele duizenden Nederlanders en Belgen verwelkomen. Bekijk onze pagina over werken in de Spaanse horeca voor meer informatie over dit onderwerp.

Waar rekening mee houden als je gaat wonen in Barcelona?

Als je van plan bent om te gaan wonen in Barcelona zal je rekening moeten houden met een aantal belangrijke zaken. Zo is het onder andere verplicht voor inwoners van de Europese Unie die langer dan drie maanden in Spanje verblijven om een NIE-nummer aan te vragen en je in te schrijven in de stad middels een empadronamiento.

Controleer ook of het nodig is om je Nederlandse of Belgische verzekeringen op te zeggen en een Spaanse verzekering af te sluiten, zoals een zorgverzekering.

Wat voor stad is Barcelona?

Naast een grote toeristische trekpleister, is Barcelona ook een zeer leefbare stad. De aanwezigheid van grote, internationale bedrijven maakt het een aantrekkelijke stad voor Spanjaarden en niet-Spanjaarden om te werken.

De stad is te vinden in het noordoosten van Spanje en is de hoofdstad van de regio Catalonië (Catalunya). De stad ligt, zoals de Barceloneses/as zeggen, tussen “mar i muntanya”, tussen de bergen en zee in.

Aantal inwoners Barcelona

Barcelona is de één na grootste stad van Spanje met 1,6 miljoen inwoners. De bevolkingsgroei van Barcelona is afgenomen, maar nog steeds verhuizen er mensen naar Barcelona. Het inwonersaantal is echter nog steeds een stuk lager dan die van de hoofdstad Madrid, waar meer dan 3,2 miljoen mensen wonen.

Buiten de stad Barcelona zijn in de afgelopen decennia meerdere steden bij gekomen. Als je al deze buitensteden meetelt, heeft Barcelona een inwonersaantal van ongeveer 3,2 miljoen.

Geactualiseerd op: 7 oktober 2023

Lees meer over Barcelona


Scroll naar boven