Barcelona Sants treinstation: bestemmingen en info

Barcelona Sants is het belangrijkste treinstation voor lange afstandsreizen vanuit de Catalaanse hoofdstad. Op deze pagina geeft Tripineo alle informatie over het Sants treinstation, zoals de bestemmingen en welke treinmaatschappijen actief zijn op dit station.

Wat is het treinstation Barcelona Sants?

Barcelona Sants is het belangrijkste treinstation van Barcelona voor hogesnelheidstreinen, gelegen in de gelijknamige wijk Sants. Tegenwoordig wordt het station ook bedient door een stoptrein en de metro van Barcelona, waardoor het Sants treinstation het belangrijkste overstapstation is geworden in Catalonië. Het station is tevens verbonden met het vliegveld van Barcelona.

Het treinstation van Barcelona werd gebouwd in de jaren zeventig van de twintigste eeuw als onderdeel van de bouw van de eerste oost-west spoorlijn onder het centrum van Barcelona. Vanaf ongeveer 1980 overschaduwt Estació de Sants meer en meer het oudere eindstation estació de França als Barcelona’s belangrijkste spoorwegstation.

Locatie Barcelona Sants

Het Barcelona Sants station ligt in het Sants-Montjuïc district van Barcelona, ten westen van het stadscentrum. Het station is gemakkelijk te bereiken per metro, met een bus of met taxi Barcelona. Het station ligt aan het einde van Avinguda Roma tussen twee pleinen, Plaça dels Països Catalans en Plaça Joan Peiró, en heeft twee ingangen, een aan elk plein.

Let op: zakkenrollers Barcelona treinstation. Het Barcelona Sants treinstation is een bekende plek waar veel zakkenrollers actief zijn. Let hier dus extra goed op je spullen en laat geen bagage onbeheerd achter.

Bestemmingen vanaf Barcelona Sants

Vanaf Barcelona Sants is het mogelijk om naar meerdere bestemmingen in Spanje te reizen met een hogesnelheidstrein. In de tabel hieronder zijn de bestemmingen met alle hogesnelheidstreinen vanuit Barcelona weergegeven. Let op dat niet alle treinen stoppen bij alle stations en de bereikbaarheid kan verschillen per maatschappij.

RouteBestemmingen
Route 1Barcelona Sants – Girona – Figueres
Route 2Barcelona-Sants – Camp de Tarragona – Lleida-Pirineus – Zaragoza-Delicias – Calatayud – Guadalajara-Yebes – Madrid-Puerta de Atocha

Naast de bovengenoemde bestemmingen, is het ook mogelijk met een normale trein naar een aantal bestemmingen in Spanje vanuit Barcelona te reizen, zoals naar Reus en Valencia.

Barcelona Sants naar Madrid Atocha

De route van Barcelona Sants naar Madrid Atocha is het meest gebruikte traject op het Spaanse spoornet. De treinreis tussen Madrid en Barcelona is een aantrekkelijk alternatief voor vliegen of met de auto. Met de auto van Barcelona naar Madrid duurt namelijk al snel 6 uur, terwijl de trein slechts iets minder dan 3 uur duurt, afhankelijk van het aantal stations.

Een treinticket van Barcelona naar Madrid Atocha kost in de meeste gevallen tussen de €40 en €80, maar is volledig afhankelijk van de beschikbaarheid en de vraag naar tickets. Het is aan te raden om bij de vier treinmaatschappijen die hieronder zijn weergegeven de prijzen te controleren.

Nachttrein Barcelona Sants naar Amsterdam

De Nederlands-Belgische spoorwegmaatschappij European Sleeper heeft plannen om vanaf eind 2023 drie keer per week een nachttrein tussen Amsterdam en Barcelona te laten rijden. Volgens het plan zal de trein stoppen in meerdere Nederlandse en Belgische steden om vervolgens door te rijden naar Figueres, Girona en uiteindelijk Barcelona. Of de trein ook daadwerkelijk zal gaan rijden moet nog blijken, maar European Sleeper geeft aan bezig te zijn met de voorbereidingen.

Treinmaatschappijen op Barcelona Sants

Sinds 2021 is het treinnetwerk van Spanje geliberaliseerd. Hierdoor moet de voormalige monopolist Renfe concurreren met andere commerciële spelers. Dit heeft ervoor gezocht dat ticketprijzen soms sterk zijn gedaald en het mogelijk is om op meerdere momenten op een dag te reizen. Er zijn momenteel vier verschillende treinmaatschappijen actief die Barcelona Sants als bestemming hebben.

Renfe en Avlo

Renfe is de nationale spoorwegmaatschappij van Spanje en opereert al sinds de aanleg van het spoor in Spanje. Het is tevens de grootste maatschappij en bedient de meeste bestemmingen in Spanje met een vloot van verschillende hogesnelheidstreinen.

Na de liberalisering van het spoor in Spanje heeft Renfe een low-cost merk geïntroduceerd, namelijk Avlo. De treinen van Avlo zijn vooral oudere Renfe treinen en de ticketprijzen liggen over het algemeen lager.

Ouigo

In 2021 is Ouigo toegetreden tot het Spaanse spoornetwerk. Het Franse bedrijf maakt gebruik van oude TGV treinstellen en streeft ernaar om de laagste ticketprijzen aan te bieden. In sommige gevallen is het al mogelijk om voor €10 met Ouigo naar Barcelona te reizen.

Iryo

Sinds 2022 is de Italiaanse treinmaatschappij Iryo ook actief op het Spaanse spoornet. Het bedrijf probeert zich te onderscheiden door een goede service en kwalitatief goede catering aan boord aan te bieden. Iryo maakt gebruik van (relatief) nieuwe treinstellen en concurreert daardoor ook direct met Renfe. De tarieven van Iryo liggen over het algemeen wel een stuk lager en beginnen vanaf €18. Op dit moment is Iryo actief met 9 hogesnelheidstreinen op (onder andere) het traject Madrid – Zaragoza – Barcelona.

Voorzieningen op treinstation Barcelona Sants

Het Barcelona Sants treinstation is een groot station met meerdere voorzieningen. Op het station vind je meerdere winkels en restaurants. Let wel op dat de voorzieningen na de beveiliging een stuk minder zijn. Als je dus op tijd aanwezig bent op het station, is het aan te raden om te wachten voor de beveiliging, waar de meerderheid van de winkels en restaurants te vinden zijn.

Sala Club Renfe Barcelona Sants

Net zoals op de meeste grote treinstations in Spanje, is er ook op het Sants treinstation een Club Renfe lounge aanwezig. Op het treinstation van Barcelona is er onder andere een rustruimte, kamers voor meetings en een zelfbedieningscafetaria, met hapjes en drankjes. Het is mogelijk om vanaf 2 uur voor je vertrek gebruik te maken van de Renfe lounge indien:

  • je reist met een Premium ticket;
  • je reist met een ticket voor een Renfe Luxe Toeristentrein;
  • je reist met een Renfe-Iberia-ticket, Más Renfe Oro of Más Renfe Platino.

De toegang tot de Renfe Club Lounge is enkel beschikbaar voor tickets gekocht bij Renfe en dus niet bij de andere maatschappijen die gebruik maken van Barcelona Sants. Indien je een Más Renfe Oro- of Más Renfe Platino-kaart hebt met een Avlo-treinkaartje moet het kaartnummer dat op het kaartje staat in alle gevallen worden vermeld.

Geactualiseerd op: 25 juli 2024

Lees meer over Barcelona


Scroll naar boven