Atocha Madrid treinstation: bestemmingen en informatie

Madrid Atocha is het belangrijkste treinstation van Spanje en een belangrijk knooppunt voor de hogesnelheidstreinen. Op deze pagina geeft Tripineo alle informatie over Atocha Madrid, zoals de bestemmingen en welke treinmaatschappijen actief zijn op dit station.

Wat is treinstation Madrid Atocha?

Het treinstation Madrid Atocha is het belangrijkste treinstation in Spanje. Het is een belangrijk station voor de korte en middellange afstandstreinen, hogesnelheidstrein en heeft tevens een gelijknamig metrostation. Vanuit Madrid Puerta de Atocha vertrekken de hogesnelheidstreinen en vanuit Madrid Atocha-Cercanías de regionale treinen. Beiden zijn echter te vinden in hetzelfde station.

Het treinstation werd in 1851 officieel geopend en heeft sindsdien een grote groei doorgemaakt. Tegenwoordig maken jaarlijks meer dan 100 miljoen reizigers gebruik van het treinstation.

Locatie Atocha Madrid

Het Madrid Atocha station ligt ten zuidoosten van het oude stadscentrum en net onder het grote stadspark Retiro. Het station is gemakkelijk met de metro van Madrid, bus, taxi van Madrid of wandelend te bereiken.

Het Atocha treinstation bevindt zich in de gelijknamige wijk en heeft een groot aantal in- en uitgangen. De oude stationshal is vrij toegankelijk, maar om de stationshal van de hogesnelheidstreinen te betreden zal je door de beveiliging moeten.

Bestemmingen vanaf Atocha Madrid

Vanaf Atocha Madrid is het mogelijk om een groot aantal steden in Spanje te bereiken. In de tabel hieronder zijn de bestemmingen met alle hogesnelheidstreinen die vanuit Madrid vertrekken weergegeven. Let op dat niet alle treinen stoppen bij alle stations en de bereikbaarheid kan verschillen per maatschappij.

RouteBestemmingen
Route 1Madrid-Puerta de Atocha – Guadalajara-Yebes – Calatayud – Zaragoza-Delicias – Lleida-Pirineus – Camp de Tarragona – Barcelona-Sants – Girona – Figueres
Route 2Madrid-Puerta de Atocha – Cuenca-Fernando Zóbel – Albacete-Los Llanos – Alicante
Route 3Madrid-Puerta de Atocha – Antequera-Santa Ana- Puente Genil-Herrera – Córdoba – Malaga Maria Zambrano
Route 4Madrid-Puerta de Atocha – Estación de tren Puertollano – Córdoba – Sevilla-Santa Justa

Naast de bovengenoemde bestemmingen, is het ook mogelijk om met de trein vanuit Madrid naar andere bestemmingen te reizen. Bestemmingen naar het noorden van Spanje vertrekken in veel gevallen vanuit het treinstation Chamartín.

Madrid Atocha naar Barcelona Sants met de trein

Het traject van Madrid naar Barcelona Sants is het drukte van het Spaanse spoornet. De treinreis tussen Madrid en Barcelona is een aantrekkelijk en snel alternatief voor vliegen of met de auto. Met de auto van Madrid naar Barcelona duurt namelijk al snel 6 uur, terwijl de trein iets minder dan 3 uur duurt, afhankelijk van het aantal stopplaatsen.

Een treinticket van Madrid naar Barcelona Sants kost ongeveer tussen de €40 en €80, maar is volledig afhankelijk van de beschikbaarheid en de vraag naar tickets. Het is aan te raden om bij de vier treinmaatschappijen die hieronder zijn weergegeven de prijzen te controleren.

Treinmaatschappijen actief op Atocha Madrid

Sinds 2021 is het spoornetwerk van Spanje geliberaliseerd. Hierdoor kunnen nieuwe, commerciële spelers de markt betreden en moet de voormalige monopolist Renfe de concurrentie aangaan. Dit heeft ervoor gezorgd dat op sommige trajecten de prijzen van treinkaartjes sterk zijn gedaald en het aantal treinen per dag is toegenomen.

Momenteel opereren er vier verschillende treinmaatschappijen vanuit het Atocha treinstation.

Treinmaatschappijen Spanje vergelijken. De prijzen voor hogesnelheidstreinen vanuit het treinstation in Madrid kunnen flink verschillen per maatschappij. Vergelijk de prijzen met Trainline om het beste aanbod te vinden.

Renfe en Avlo

Renfe is de nationale spoorwegmaatschappij van Spanje en opereert al sinds de aanleg van het spoor in Spanje. Het is tevens de grootste maatschappij en bedient de meeste bestemmingen in Spanje met een vloot van verschillende hogesnelheidstreinen die vanuit Madrid veel steden bereiken.

Na de liberalisering van het spoor in Spanje heeft Renfe een low-cost merk geïntroduceerd, namelijk Avlo. De treinen van Avlo zijn vooral oudere Renfe treinen en de ticketprijzen liggen over het algemeen lager.

Ouigo

In 2021 is Ouigo toegetreden tot het Spaanse spoornetwerk. Het Franse bedrijf maakt gebruik van oude TGV treinstellen en streeft ernaar om de laagste ticketprijzen aan te bieden. In sommige gevallen is het al mogelijk om voor €10 met Ouigo van en naar Madrid te reizen.

Iryo

Sinds 2022 is de Italiaanse treinmaatschappij Iryo ook actief op het Spaanse spoornet. Het bedrijf probeert zich te onderscheiden door een goede service en kwalitatief goede catering aan boord aan te bieden. Iryo maakt gebruik van (relatief) nieuwe treinstellen en concurreert daardoor ook direct met Renfe. De tarieven van Iryo liggen over het algemeen wel een stuk lager en beginnen vanaf €18.

Voorzieningen op treinstation Madrid Atocha

Op het treinstation van Madrid Atocha zijn een groot aantal voorzieningen waarvan je gebruik kunt maken, zoals restaurants en winkels. Ook na de beveiliging zijn er een aantal winkels en restaurants beschikbaar waar je wat kunt kopen voor tijdens de treinreis.

Renfe Club Lounge Madrid Atocha

Zoals op de meeste treinstations met een hogesnelheidstrein in Spanje, is er ook op het Atocha treinstation een Club Renfe lounge aanwezig. Op Madrid Atocha is er onder andere een rustruimte, kamers voor meetings en een zelfbedieningscafetaria, met hapjes en drankjes. Het is mogelijk om vanaf 2 uur voor je vertrek gebruik te maken van de Renfe lounge indien:

  • je reist met een Premium ticket;
  • je reist met een ticket voor een Renfe Luxe Toeristentrein;
  • je reist met een Renfe-Iberia-ticket, Más Renfe Oro of Más Renfe Platino.

De toegang tot de Renfe Club Lounge op Madrid Atocha is enkel beschikbaar voor tickets gekocht bij Renfe en dus niet bij de andere maatschappijen die gebruik maken van Atocha. Indien je een Más Renfe Oro- of Más Renfe Platino-kaart hebt met een Avlo-treinkaartje moet het kaartnummer dat op het kaartje staat in alle gevallen worden vermeld.

Is het treinstation Atocha een bezienswaardigheid?

Stationshal Madrid Atocha

Het treinstation Atocha werd in 1992 verbouwd en kreeg onder andere een grote tropische tuin in de oude stationshal. Deze tropische tuin is een bezienswaardigheid geworden in Madrid en heeft meer dan 7.000 planten, van ongeveer 260 verschillende soorten. Ook zijn er een aantal diersoorten, zoals vissen en schildpadden te vinden.

In de warme zomers van Madrid kan het erg warm worden in de oude stationshal van Atocha. Aan het plafond van het station zijn daarom kleine sprinklers geïnstalleerd die regelmatig condens sproeien. Hierdoor krijgt de tuin in het station van Atocha nog tropischer.

Geactualiseerd op: 20 maart 2024

Lees meer over Madrid


Scroll naar boven