Wonen in Spanje: waar moet je rekening mee houden?

Wonen in Spanje is voor veel mensen een droom: het mooie weer, lekker eten en een uitgebreide cultuur. Tripineo geeft alle informatie over wonen in Spanje en de zaken waar je rekening mee moet houden als je gaat emigreren.

Huisvesting zoeken in Spanje

Als je gaat emigreren naar Spanje zal het vinden van huisvesting een van de eerste stappen zijn die je moet nemen. Over het algemeen liggen de huizenprijzen in Spanje een stuk lager dan in Nederland en België en is het vinden van een woning niet al te lastig.

Zowel bij een koop- als huurwoning is het sterk aan te raden om vooraf de woning te bezichtigen, vooral bij huurwoningen voor een korte periode.

Woning huren in Spanje

Een woning huren in Spanje is een goede manier om een leven op te bouwen. Je zit nergens aan vast en het vinden van een huurwoning is relatief makkelijk. Het is mogelijk om een huurwoning te vinden via een verhuurbedrijf of bij particulieren. Een van de meest gebruikte websites voor het vinden van een huurwoning is Idealista.

Woning kopen in Spanje

Bij het kopen van een woning in Spanje moet je rekening houden met een aantal stappen die je ook in Nederland of België doorloopt, zoals het bepalen van je budget en vereisten van de woning. Let op dat banken een inbreng vereisen van minstens 30% van de koopsom voor de aankoop van een woning die niet het hoofdverblijf is.

Nadat je een woning hebt gevonden en een prijs hebt afgesproken, kan de koopakte worden opgemaakt (escritura pública). Houd er rekening mee dat je in ieder geval een NIE-nummer en Spaans bankrekening nodig hebt voor het kopen van een woning in Spanje.

Online Spaans leren?

Krijg online Spaanse les van een docent in groep of één op één (vanaf €6,50 per les).

– Live les van 60 minuten – 24/7 beschikbaar via Zoom – Docenten altijd Spaans op moedertaalniveau

Les aanvragen

In- en uitschrijven om te wonen in Spanje

Wie langer dan 6 maanden aaneengesloten in Spanje woont, moet zich officieel uitschrijven in Nederland. Bovendien moet iedereen die langer dan 3 maanden in Spanje verblijft zich officieel registreren door middel van een NIE-nummer. Dit geldt als je gaat werken in Spanje, maar ook als je (tijdelijk) in Spanje gaat studeren.

Uitschrijven in Nederland of België

Langer dan 6 maanden wonen in Spanje? Dan zal je je moeten uitschrijven in Nederland/België. Bij de meeste gemeenten kan dit online en het proces duurt een tiental minuten. Houd er wel rekening mee dat uitschrijven onder andere een invloed kan hebben op:

  • Uitkeringen (WW, AOW, ANW, Bijstand, etc)
  • Toeslagen
  • Belastingplicht
  • Verzekeringen
  • Leningen en/of hypotheek
  • Inschrijvingen bij KvK

Wonen in Spanje en inschrijven bij gemeente

Om te wonen in Spanje moet je een NIE-nummer een empadronamiento aanvragen. Beide nummers heb je nodig voor een aantal zaken, zoals het openen van een rekeningnummer of het kopen van een huis.

Eerst zal je een NIE-nummer moeten aanvragen, wat gelijk staat aan een burgerservicenummer. Het aanvragen van dit nummer kan in sommige gemeenten een lang proces zijn. Het is mogelijk om de aanvraag uit te besteden aan een gespecialiseerd bedrijf of zelf, online een afspraak te maken. Bekijk onze pagina over NIE-nummer aanvragen voor alle stappen die je moet doorlopen.

Nadat je een NIE-nummer hebt ontvangen, zal je een empadronamiento moeten aanvragen. Met een empadronamiento word je ingeschreven in de gemeente van je permanente verblijfplaats.

Verzekeringen, telefoonnummer en auto in Spanje

Als je ervoor hebt gekozen om te gaan wonen in Spanje, zal je rekening moeten houden met een aantal belangrijke, administratieve zaken. Zo heb je wellicht verzekeringen in Nederland/België afgesloten die je ook in Spanje wilt gebruiken of neem je je auto mee naar Spanje.

Welke verzekeringen nodig om te wonen in Spanje?

Iedereen die in Spanje belasting en sociale premies betaalt, heeft recht op publieke gezondheidszorg. Dus ook als je in Spanje woont of werkt kun je gebruik maken van de gezondheidszorg. Deze gezondheidszorg dekt onder andere de huisarts, behandelingen door een medisch specialist, ziekenhuisopname en tandheelkunde na een ongeval. Hiervoor heb je wel een tarjeta sanitaria nodig.

Naast de publieke gezondheidszorg is het mogelijk om te kiezen voor een private zorgverzekering. Met deze verzekering kunnen aanvullende zaken worden gedekt en kun je gebruik maken van privé klinieken in Spanje.

In Spanje zijn er dus geen verplichte verzekeringen. Eigenaren van een auto zijn uiteraard wel verplicht om deze te verzekeren.

Spaans telefoonnummer aanvragen

Spaans telefoonnummer

Het is mogelijk om een Nederlands of Belgisch telefoonnummer in Spanje te gebruiken als je provider dat toelaat. Als je in Spanje gaat wonen is het echter aan te raden om een Spaans telefoonnummer aan te vragen om hoge kosten te voorkomen. Om je oude telefoonnummer te behouden kun je deze om laten zetten naar een prepaid abonnement. Op deze manier gaat je oude telefoonnummer niet verloren en zijn de kosten minimaal.

Voor het aanvragen van een Spaans telefoonnummer heb je een NIE-nummer en een Spaans rekeningnummer nodig. Vervolgens kan je bij alle commerciële providers in Spanje een nummer aanvragen.

Auto in Spanje

Ga je wonen in Spanje? Dan kan het fijn zijn om een auto aan te schaffen of je huidige auto mee te nemen naar Spanje. Indien je ervoor kiest om je auto mee te nemen naar Spanje, zal je deze moeten inschrijven bij de Jefatura Provincial de Tráfico. Vervolgens moet de auto gekeurd worden, dienen enkele belastingen te worden betaald, moet je twee kentekenplaten aanvragen en een Spaanse autoverzekering afsluiten.

Voor het aanschaffen van een nieuwe of tweedehandsauto in Spanje heb je in ieder geval een geldig paspoort/identiteitskaart, NIE-nummer een empadronamiento nodig. Vervolgens kun je een auto naar keuze aanschaffen een verzekering afsluiten.

Meer weten? Bekijk alles over het gebruik van een auto in Spanje.

Veelgestelde vragen over wonen in Spanje

Het gebeurt niet elke dag dat je ervoor kiest om te gaan wonen in Spanje. Voor veel personen zal het een van de belangrijkste stappen in hun leven zijn en dit kan veel vragen opwerpen. Hieronder beantwoorden we een aantal veelgestelde vragen over emigreren naar Spanje.

Is Spanje een goed land om te wonen?

Spanje is een van de gezondste landen ter wereld, met een heerlijk klimaat en een uitgebreide cultuur. Om te wonen in Spanje moet je wel rekening houden met de economische situatie die sterk verschillend is. In Spanje is er nog steeds veel werkloosheid en het vinden van een baan is niet altijd even makkelijk. Het is dan ook aan te raden om voordat je ervoor kiest om naar Spanje te emigreren op zoek te gaan naar een baan.

Waar kun je het beste gaan wonen in Spanje?

In Spanje kan de cultuur en het klimaat sterk verschillen per autonome gemeenschap. Waar je het beste kunt gaan wonen in Spanje is dan ook sterk afhankelijk van je voorkeuren. Veel buitenlanders kiezen ervoor om aan de Costa Blanca te gaan wonen voor het mooie weer en de grote Nederlandse/Belgische gemeenschappen, terwijl andere juist de rust van Noord-Spanje opzoeken. Bedenk wat je graag wilt doen als je woont in Spanje en bezoek een aantal plaatsen die je interesse wekken.

Om te werken in Spanje kiezen veel buitenlanders voor de grotere steden, zoals Madrid en Barcelona. Toch zijn er ook in de ietwat kleinere steden genoeg banen te vinden voor Nederlandstaligen, zoals in de Spaanse horeca of als klantenservicemedewerker.

Hoe lang mag je overwinteren in Spanje?

Wonen in Spanje is heerlijk, maar niet iedereen wil of kan het hele jaar in Spanje verblijven. Officieel mag je volgens de Nederlandse wet maximaal 6 aaneengesloten maanden (oftewel 183 dagen) verblijven in het buitenland zonder je uit te schrijven. Als je langer dan deze periode in Spanje verblijft, is het verplicht om je uit te schrijven en je officieel in te schrijven in Spanje.

Geactualiseerd op: 16 januari 2024

Lees meer over wonen in Spanje


Scroll naar boven