Verplichte uitrusting auto Spanje: wat moet er mee?

Auto’s in Spanje moeten verplicht een bepaalde uitrusting hebben. Hoewel sommige eisen versoepeld worden voor auto’s met een buitenlands kenteken, wordt het toch aanbevolen om aan de Spaanse normen te voldoen om eventuele problemen te vermijden. Op deze pagina geeft Tripineo alle informatie over de verplichte uitrusting voor een auto in Spanje.

Verplichte uitrusting auto Spanje

Alle auto’s die op een Spaans kenteken staan hebben een verplichte uitrusting nodig. Bezoekers van Spanje zijn niet direct verplicht om deze uitrusting te hebben, maar het wordt wel aangeraden om ervoor te zorgen al deze zaken in de auto te hebben liggen om eventuele discussie te voorkomen.

Voldoe je niet aan de verplichte uitrusting, kan je mogelijk een boete ontvangen bij een controle of een ongeval.

Gevarendriehoek

Het hebben van twee gevarendriehoeken (triángulos / dispositivos portátiles de señalización) valt in Spanje onder de verplichte uitrusting. Dit geldt enkel voor auto’s op een Spaans kenteken. Bestuurders van een buitenlandse auto hoeven slechts één gevarendriehoek mee te nemen, alhoewel het aan te raden is om er twee te hebben.

Het plaatsen van een gevarendriehoek in Spanje moet 50 meter voor en 50 meter achter de auto als deze langs de weg met pech staat.

Veiligheidshesjes

Verder is het ook verplicht om voor de bestuurder bestuurder en elke passagier een veiligheidsvest (chaleco reflectante) in de auto te hebben. Deze hesjes mogen niet in de kofferbak liggen, maar moeten gemakkelijk te bereiken zijn. Daarnaast moeten deze hesjes aan de Europese regels voldoen en daarom fluorescerend geel, oranje of rood zijn.

Reservewiel of reparatieset

In Spanje is het verplicht om een reservewiel (rueda de repuesto) of een thuiskomertje in de auto te hebben voor het geval je een lekke band krijgt. Daarnaast is het ook verplicht om het juiste materiaal te hebben om een band te verwisselen. Steeds meer nieuwe automodellen hebben echter geen reservewiel meer of het valt onder de betaalde opties. In dit geval is het ook voldoende om een bandenreparatieset (kit antipichazos) in de auto te hebben.

Let op dat als je run-flat-tires hebt, je ook voldoet aan deze voorwaarden en dus geen reservewiel of reparatieset in de auto nodig hebt.

Sneeuwkettingen en winterbanden

Hoewel Spanje vaak geassocieerd wordt met lekker weer en mooie stranden kan het er in diverse delen ook erg koud worden in de winter. Hierdoor is het in delen van Spanje met een grote kans op sneeuw en ijs verplicht om sneeuwkettingen van ijzer of textiel in de auto te hebben voor auto’s die op zomerbanden of all season banden rijden. Het hebben van winterbanden is ook voldoende, maar door de onverwachte sneeuwval in sommige gebieden kunnen sneeuwkettingen alsnog verplicht zijn.

Verplichte brandblusser in auto Spanje

In sommige gevallen valt het hebben van een brandblusser onder de verplichte uitrusting van een auto. Dit is het geval als het voertuig bedoelt is voor publiek personenvervoer, het transport van materialen of meer dan 3.500 kilo weegt. Dit is ook het geval voor auto’s met een caravan, aanhangwagen en campers.

Verplichte documentatie auto Spanje

In Spanje dien je een aantal documenten verplicht in de auto te hebben. Voor auto’s op Spaans kenteken is het verplicht om de kenteken papieren, APK keuring en rijbewijs mee te nemen. Het hebben van een Spaanse autoverzekering is tevens verplicht, maar het is niet nodig om deze documentatie mee te nemen in de auto.

Auto’s op een buitenlands kenteken moeten ook de kentekenpapieren, APK keuring en rijbewijs meenemen. Daarnaast is het ook verplicht om een ID-kaart of paspoort mee te nemen, aangezien een rijbewijs geen geldig identiteitsbewijs is in het buitenland.

Let op: milieusticker en milieuzones. In alle Spaanse gemeenten met meer dan 50.000 inwoners geld een milieuzone. Alle voertuigen die deze zone willen inrijden moeten verplicht een milieusticker hebben. Let op dat er in Madrid en Barcelona afwijkende regels gelden.

Online Spaans leren?

Krijg online Spaanse les van een docent in groep of één op één (vanaf €6,50 per les).

– Live les van 60 minuten – 24/7 beschikbaar via Zoom – Docenten altijd Spaans op moedertaalniveau

Les aanvragen

Waar op letten voor uitrusting auto Spanje

Ga je met de auto op vakantie naar Spanje? Let dan op dat de verkeersregels soms kunnen verschillen en niet alle situaties hetzelfde zijn als in Nederland of België. Bekijk hieronder enkele belangrijke verschillen.

Buitenlands rijbewijs in Spanje

Een geldig rijbewijs uit de Europese Unie is altijd te gebruiken als officieel rijbewijs in andere lidstaten, zo ook in Spanje. Let wel op dat als je volgens het empadronamiento officieel bent ingeschreven in Spanje en je rijbewijs verloopt, je verplicht een Spaans rijbewijs moet aanvragen. Let op dat deze aanvraag vaak best lang kan duren en het na de vervaldatum niet meer is toegestaan om te rijden.

Langer in Spanje verblijven? Bekijk alle informatie over wonen in Spanje.

Uitrusting auto Spanje voor buitenlanders

Zoals eerder benoemt zijn veel van de bovenstaande vereisten niet verplicht voor auto’s die niet op een Spaans kenteken staan. Het is echter wel sterk aan te raden om deze zaken alsnog mee te nemen om discussie langs de kant van de weg te voorkomen. Bovendien zijn de meeste auto’s al uitgerust met een groot gedeelte van de benoemde zaken of is de uitrusting relatief goedkoop te verkrijgen in de winkel.

Is een vignet verplicht in Spanje?

De Spaanse wegenbelasting is vergeleken met Nederland en België zeer laag. Hier staat wel tegenover dat op veel wegen nog steeds tol wordt geheven. Het is echter niet nodig om een vignet aan te schaffen. Bij alle tolwegen betaal je de tol direct bij het tolhuisje. Dit kan altijd met een creditkaart, debitkaart of contant geld.

Wat betekent een knipperend stoplicht in Spanje?

Veel verkeerslichten in Spanje knipperen oranje terwijl voetgangers nog oversteken. In dit geval mag je doorrijden als de voetgangers niet meer op straat lopen. Het knipperende, oranje licht is bedoeld als waarschuwing voor automobilisten. Het is dus niet nodig om te wachten op een groen licht.

Geactualiseerd op: 25 juli 2024

Lees meer over auto in Spanje


Scroll naar boven