Thuiswerk vanuit Spanje: mogelijkheden en belasting

Werken op afstand wordt steeds populairder en steeds meer mensen kiezen ervoor om dit te doen vanuit Spanje. Als je vanuit Spanje gaat werken dien je wel rekening te houden met een aantal belangrijke zaken. Tripineo geeft alle informatie over thuiswerk vanuit Spanje.

Mogelijkheden voor thuiswerk vanuit Spanje

thuiswerk

Tijdens de COVID-19 crisis hebben veel bedrijven en werknemers gemerkt dat het zeer gemakkelijk is om op afstand te werken. Mede door de crisis kwamen er steeds meer digital nomads, die onder andere remote vanuit Spanje begonnen te werken.

Digitale nomaden zijn personen die enkel het internet nodig hebben voor hun werk en niet afhankelijk zijn van een bepaalde locatie. Digitale nomaden bestaan door veel rond te reizen en op afstand te werken tijdens hun reis. Daarnaast zijn er uiteraard ook een hoop personen die ervoor kiezen om op afstand vanuit Spanje te werken en niet altijd rond te trekken.

De mogelijkheden voor thuiswerk vanuit Spanje zijn dan ook tijdens en na de COVID-19 crisis sterk toegenomen.

Remote werken met een Nederlands/Belgisch arbeidscontract

Als je werkgever het toelaat, is het mogelijk om met een Nederlands of Belgisch arbeidscontract vanuit Spanje te werken. Indien dit tijdelijk is hoef je je niet uit te schrijven en blijf je in Nederland of België belastingplichtig. Let wel op dat hier enkele voorwaarden aan zitten verbonden, welke hieronder worden toegelicht.

Remote werken met een Spaans arbeidscontract

Een tweede optie is remote werken met een Spaans arbeidscontract. Er zijn meerdere Spaanse, maar ook Nederlandse en Belgische bedrijven die vanuit Spanje opereren en op zoek zijn naar Nederlandstalige werknemers. Denk hierbij aan werk in de klantenservice, content marketing, verkoop of vertalingen.

De mogelijkheid om online te werken is in Spanje een vrijwillig optie, zowel voor de werknemer als voor de werkgever. Het is aan te raden om te controleren of dit in de arbeidsovereenkomst is opgenomen.

Daarnaast val je met een Spaans arbeidscontract uiteraard onder het Spaanse arbeidsrecht. In dit geval zal je (onder andere) een NIE-nummer moeten aanvragen en je officieel laten inschrijven door middel van een empadronamiento als je langer dan drie maanden in Spanje blijft. Ook heb je recht op alle officiële vrije dagen in Spanje.

Online Spaans leren?

Krijg online Spaanse les van een docent in groep of één op één (vanaf €6,50 per les).

– Live les van 60 minuten – 24/7 beschikbaar via Zoom – Docenten altijd Spaans op moedertaalniveau

Les aanvragen

Waarom vanuit Spanje werken?

Thuiswerken is de afgelopen jaren razend populair geworden en dat heeft een aantal goede redenen. Men wilt graag veel reizen en van het leven genieten, iets dat in Spanje maar al te goed kan. De kwaliteit van leven is in Spanje eenmaal zeer goed en door op afstand vanuit Spanje te werken kun je voor een langere tijd van het land genieten.

Belasting voor thuiswerk vanuit Spanje

Ook als je vanuit Spanje werkt moet je belasting betalen. Maar aan welk land je belasting betaald is onder andere afhankelijk van je contract en het aantal dagen dat je aaneengesloten in Spanje verblijft.

Alle personen met een Spaans arbeidscontract zijn belastingplichtig in Spanje en moeten hier dus belasting betalen. Als je nog ingeschreven bent in Nederland of België, zal je bij de belastingaangifte moeten opgeven dat je inkomen uit het buitenland hebt ontvangen. Let op dat als je meer dan acht maanden in het buitenland verblijft, je verplicht bent om je uit te schrijven en je daardoor enkel in Spanje belasting betaald.

Verder wordt een persoon in Spanje in de volgende situaties als belastingplichtig gezien:

  • Bij een verblijf van meer dan 183 dagen op Spaans grondgebied. Tijdelijke afwezigheid wordt niet als een onderbreking van het verblijf gezien.
  • Als de basis van de economische activiteiten van deze persoon in Spanje ligt, zowel direct als indirect.
  • In het geval van een in Spanje belastingplichtige echtgenoot en/of minderjarige kinderen.

Mag je in het buitenland werken?

Thuiswerken vanuit Spanje mag maximaal 183 dagen. Hierna moet je belasting gaan betalen over je inkomen in Spanje. Voor het berekenen van het aantal dagen tel je alle dagen mee waarop je in Spanje verblijft, dus ook weekenden en vakantiedagen. Een dagdeel telt mee als een volledige dag.

Dit belastingverdrag staat ook wel bekend als de 183-dagenregeling.

Verzekeringen voor online werk in Spanje

Als je met een Nederland of Belgisch arbeidscontract in Spanje gaat werken, moet je ook rekening houden met je verzekeringen. Een Europese zorgverzekering kan ook in Spanje worden gebruikt en hiermee ben je verzekerd, volgens de voorwaarden van je verzekeraar.

Let wel op dat bepaalde verzekeringen, zoals een reisverzekering, in sommige gevallen een limiet stellen aan het aantal dagen dat je in het buitenland mag verblijven. Het is aan te raden om voordat je naar Spanje vertrekt om te werken, te informeren bij je verzekeraar over de voorwaarden en het contract eventueel aan te passen.

Geactualiseerd op: 16 januari 2024

Lees meer over werken in Spanje


Scroll naar boven