Als je een tweede woning in Spanje hebt, kan het aantrekkelijk zijn om deze een aantal weken of maanden per jaar te verhuren. Hoe je dit doet en waar je rekening mee moet houden, vind je op deze pagina.
Hoe verhuur je een huis in Spanje?
Heb je een tweede woning in Spanje en staat deze een groot gedeelte van het jaar leeg? Dan kan het interessant zijn om deze een aantal weken of maanden per jaar te verhuren. Voordat je een woning kunt aanbieden op Airbnb, een plaatselijke makelaar of een andere verhuursite, moet je voldoen aan een aantal voorwaarden.
Als eerste stap is het aan te raden om contact op te nemen met een Spaanse makelaar die ook vakantiewoningen verhuurt. In veel gevallen verzorgen de makelaars alle noodzakelijke processen, zoals het ontvangen van de huurders en het schoonmaken van de woning na verhuur.
Benodigde documenten en registraties
Het is niet mogelijk om zomaar een woning in Spanje te verhuren. Voordat je een woning aan toeristen gaat verhuren, dien je een vergunning aan te vragen bij je gemeente. Dit moet door middel van een declaración responsable (aanvraagformulier), welke te verkrijgen is bij de gemeente.
Om een vergunning te ontvangen, moet de woning onder andere voldoen aan een aantal basisvoorzieningen, zoals een verwarmingssysteem, verbanddoos en een telefoonnummer waarmee de huurders contact op kunnen nemen.
De vereisten kunnen verschillen per regio en in sommige gevallen is het zelfs niet mogelijk om een vergunning te ontvangen, doordat de uitgifte tijdelijk is stopgezet. Daarnaast kan de aanvraag van een vergunning voor appartementen ook worden voorgelegd aan de overige bewoners van het gebouw.
Het is aan te raden om je te informeren over de vereisten voor de vergunning bij de gemeente of je makelaar.
Waarom een huis in Spanje verhuren?
Een tweede woning in Spanje kan veel kosten met zich meebrengen, waaronder onderhoud en vervangingen. Bovendien staan veel vakantiewoningen het grootste gedeelte van het jaar leeg. Het verhuren van een woning kan in de meeste gevallen alle kosten dekken en levert vaak ook nog eens wat extra’s op.
Nadelen huis verhuren in Spanje
Een huis verhuren in Spanje heeft niet alleen maar voordelen. Voordat je ervoor kiest om je vakantiewoning te verhuren, is het belangrijk om ook de nadelen mee te wegen.
Een belangrijk nadeel van het verhuren van je vakantiewoning is dat je er gedurende de verhuur uiteraard geen gebruik kunt maken van de woning. Vooral tijdens de zomer zal dit het geval zijn, wanneer de meeste personen op vakantie gaan en je zelf wellicht ook gebruik wilt maken van je woning. Daarnaast is het verhuren van een woning buiten het hoogseizoen in veel gebieden redelijk lastig, waardoor het totale aantal dagen waarin de woning verhuurd kan worden beperkt is.
Verder is het ook belangrijk om je te realiseren dat de woning gebruikt zal worden door vreemden. Hoewel dit natuurlijk sterk afhankelijk is van de huurder(s), kunnen er af en toe dingen in en rondom de woning kapotgaan. Het kan dan ook handig zijn om een kast of kamer in de woning met persoonlijke spullen af te sluiten tijdens de verhuur.
Online Spaans leren?
Inkomsten verhuur huis Spanje
De huurinkomsten van een woning in Spanje zijn sterk afhankelijk van een aantal factoren, waaronder:
- Locatie van de woning;
- Voorzieningen in en rondom de woning (oppervlakte, badkamers, zwembad, etc);
- Aanbod van huurwoningen in de omgeving;
- Verhuurdatums.
De huurinkomsten van een Spaanse woning verschillen van soms enkele honderden euro’s per week tot wel duizenden euro’s per week. Het is aan te raden om de websites van een aantal lokale makelaars te bezoeken die vakantiewoningen verhuren om een idee te krijgen van de prijzen in jouw omgeving.
Hoeveel belasting betaal je over huurinkomsten in Spanje?
Over de inkomsten van de verhuur van een woning betaal je in Spanje belasting. De huurinkomsten voor woningen aan toeristen (korte termijn verhuur) moeten in Spanje per kwartaal worden ingediend als je geen permanente inwoner van Spanje bent. Voor de aangifte wordt formulier 210 gebruikt, waarin onder andere de namen van de huurders, data van de bezetting en de totale huurinkomsten worden opgegeven.
Permanente inwoners van Spanje die een tweede woning verhuren, kunnen dit aangeven als onderdeel van hun jaarlijkse aangifte inkomstenbelasting.
In sommige gevallen is het mogelijk om een gedeelte van de belasting die je hebt betaald over de uitgaven voor de woning terug te vragen. Voorbeelden zijn de energiekosten, schoonmaakkosten en juridische kosten. Het is aan te raden om hierover bij je makelaar te informeren voor de actuele regelgeving.