Erasmus in Spanje: hoe en waar?

Ieder jaar gaan er duizenden Nederlandse studenten naar Spanje met een Erasmusprogramma. Op deze pagina geeft Tripineo alle informatie over het volgen van Erasmus in Spanje.

Waarom Erasmus in Spanje?

Spanje is een ontzettend populair land voor Erasmusstudenten. Dat is natuurlijk niet zo gek; lekker weer, eten en een mooie cultuur. Toch heeft Spanje meer te bieden dan alleen de zon en goed eten. De belangrijkste redenen om Erasmus in Spanje te volgen zijn:

  • De Spaanse taal is een van de meest gesproken talen ter wereld en een beheersing van Spaans kan altijd van pas komen, zowel professioneel als privé.
  • De Spaanse cultuur is zeer anders dan de Nederlandse cultuur, waardoor je veel kunt leren over hoe men leeft.
  • Naast dat de cultuur heel anders is, is de Spaanse cultuur ook erg rijk. De geschiedenis gaat vele duizenden jaren terug en dit is onder andere te zien in architectuur, kunst en de taal.
  • Spanje is een zeer veilig land. Met uitzondering van zakkenrollers in de grote steden hoef je je geen zorgen te maken over je veiligheid.
  • De infrastructuur in Spanje is van een zeer hoge kwaliteit en door het land reizen is erg makkelijk, onder andere met binnenlandse vluchten, hogesnelheidstreinen en bussen.

Is Spaans een vereiste?

Als je naar een ander land gaat kan het natuurlijk altijd handig zijn om de taal te spreken. Bovendien stellen sommige universiteiten en hogescholen als vereiste dat je al op een bepaald niveau Spaans moet spreken om daar je Erasmus te volgen.

Op universiteiten in Spanje die zijn aangesloten bij het Erasmusprogramma heb je altijd de mogelijkheid om de vakken in het Engels te volgen. In de meeste gevallen is het overigens ook mogelijk om vakken in het Spaans te volgen als je dit wilt.

Verder ga je naar school met veel buitenlandse studenten en is de voertaal bijna altijd Engels. Ook op activiteiten buiten de universiteit zal de voertaal in de meeste gevallen Engels zijn.

Het niveau van Engels ligt in Spanje een stuk lager dan in Nederland en het kan zijn dat mensen helemaal geen Engels spreken. Het is daarom altijd aan te raden om in ieder geval de basis te kennen voordat je naar Spanje vertrekt, ook als je op de universiteit alle vakken in het Engels gaat volgen.

Soort school in Spanje

Als je in Spanje gaat studeren, dan zal je altijd naar een universiteit gaan. Ook als je in Nederland aan een hogeschool studeert. Daarnaast heb je vaak ook nog eens de keuze uit een privéC of openbare universiteit. Dit hangt onder andere af van de universiteiten waar je eigen universiteit of hogeschool in Nederland afspraken voor uitwisselingen mee heeft gemaakt.

Spaanse steden voor Erasmus

Eramus wordt aangeboden door een groot aantal Spaanse universiteiten. De steden waar een Erasmusprogramma beschikbaar is, is grotendeels afhankelijk van de afspraken die je universiteit/hogeschool heeft gemaakt met universiteiten in Spanje. Daarnaast kan de beschikbaarheid ook per opleiding verschillen.

In de meeste gevallen heb je de mogelijkheid om te studeren in de grote steden zoals Madrid, Barcelona, en Zaragoza. In enkele gevallen worden er ook programma’s aangeboden naar kleinere steden, zoals Valladolid of Salamanca.

Hoe kies je een stad voor Erasmus in Spanje?

Het kiezen van een stad is natuurlijk een persoonlijke keuze. Spanje is een erg groot land, waar de cultuur al snel per autonome gemeenschap kan verschillen. Een Erasmus in het noorden van Spanje zal dus een hele andere ervaring zijn dan in het zuiden van Spanje. Het is aan te raden om goed online te zoeken naar de steden die beschikbaar zijn en eventueel de stad te bezoeken.

Wil je graag naar een grote stad, met veel uitgaansleven en een Spaanse cultuur, dan is Madrid wellicht wat voor jou. Ben je meer op zoek naar zon, strand en een mediterraanse cultuur? Dan past Barcelona wellicht beter bij jou.

Hoeveel bedraagt de Erasmusbeurs in Spanje?

Het Erasmusprogramma is opgesteld door de Europese Unie om de uitwisseling van studenten binnen de unie te bevorderen. Hierdoor leren studenten andere culturen, talen en landen beter kennen Om de kosten te dekken stelt de Europese Unie een Erasmusbeurs beschikbaar. De hoogte van deze beurs is afhankelijk van het land waar je naartoe gaat en is gebaseerd op de kosten van levensonderhoud. Deze beurs is tevens beschikbaar voor een stage in Spanje.

Spanje valt in de landengroep 2. De Erasmusbeurs voor deze groep bedraagt momenteel €255 per maand.

Benodigdheden om te wonen en studeren in Spanje

Omdat je een Erasmusprogramma in de meeste gevallen minder dan een half jaar duurt, is het niet nodig om je uit te schrijven in Nederland en je in Spanje in te schrijven. Officieel zal je wel een NIE-nummer moeten aanvragen (burgerservicenummer) als je in Spanje gaat wonen om te werken of studeren. Hier zijn echter geen controles op en je hebt dit nummer niet nodig om een kamer te huren.

Geactualiseerd op: 21 januari 2024


Scroll naar boven