Stage in Spanje: hoe stageplaats vinden en waar op letten?

Spanje is een populair land; niet alleen bij vakantiegangers, maar ook bij studenten. Studeren in Spanje of stage lopen kan op veel verschillende manieren en is vaak makkelijker dan je denkt. Op deze pagina vind je alle informatie over een stage in Spanje.

Waarom stage lopen in Spanje?

Voor sommige studenten is het verplicht en voor anderen is het een droom: studeren in het buitenland. Stage lopen in Spanje kan een fantastische ervaring zijn en staat ook nog eens heel goed op je cv. De drie belangrijkste redenen om stage te lopen in Spanje zijn:

  1. Internationale ervaring op een relatief jonge leeftijd staat erg goed op je cv en kan je in de toekomst verder helpen.
  2. Je leert veel mensen kennen uit Spanje en andere landen, wat altijd ten goede kan komen van je netwerk.
  3. Spaans is een van de meest gesproken talen ter wereld en een stage in Spanje kan je de mogelijkheid bieden om de taal goed onder de knie te krijgen.

Daarnaast kun je het lekkere weer, eten en de rijke cultuur natuurlijk niet vergeten.

Nadelen van een stage in Spanje

Stage lopen is natuurlijk heel anders dan studeren in het buitenland. Hoewel je nog steeds een student bent, volg je de ‘gewone’ werkuren en zit je minder in het studentenleven. Hierdoor kan het soms lastiger zijn om in contact te komen met andere studenten en heb je over het algemeen minder vrije tijd.

Hoe stageplaats in Spanje vinden?

Het vinden van een stageplaats in Spanje kan op twee verschillende manieren: via je universiteit/hogeschool of via een vacaturesite.

De meeste universiteiten en hogescholen hebben een vacaturebank met stageplaatsen in het binnen- en buitenland. Het vinden van een stage via deze weg is vaak makkelijk, aangezien de bedrijven al bekend zijn met de procedures en de studenten van jouw school.

Daarnaast kan je natuurlijk ook zelf op zoek gaan naar een stage via een van de vele vacaturesites. De meeste stageplaatsen zal je terug kunnen vinden op websites zoals LinkedIn, Indeed en Glassdoor. Bij grote internationals zal je in veel gevallen op hun eigen website moeten kijken voor de uitstaande vacatures.

Soorten bedrijven

De bedrijven waar je stage kunt lopen als Nederlandse student lopen zeer uiteen. In sommige gevallen zijn het Nederlandse bedrijven of bedrijven die in Nederland of Vlaanderen actief zijn en specifiek zoeken naar Nederlandstaligen.

Daarnaast zijn er, vooral in de grotere steden zoals Barcelona en Madrid, ook bedrijven die enkel Engels als vereiste taal vragen. Hier kun je dus als Nederlandse student ook gemakkelijk solliciteren.

Spaans is dus geen vereiste om stage te lopen in Spanje. Toch zal het altijd gewaardeerd worden als je in ieder geval een basisniveau Spaans spreekt. Zelfs als het niet de voertaal is, kan het altijd van pas komen. Bovendien heb je meer keuze als je Spaans op een hoger niveau spreekt.

Hoeveel stagevergoeding ontvang je in Spanje?

De stagevergoeding in Spanje is, net zoals in Nederland, volledig afhankelijk van het bedrijf. In sommige gevallen bieden bedrijven helemaal geen stagevergoeding aan, terwijl andere bedrijven meer dan €1.000 per maand betalen. Over het algemeen liggen de stagevergoedingen in Spanje voor buitenlandse studenten rond de €600.

Online Spaans leren?

Krijg online Spaanse les van een docent in groep of één op één (vanaf €6,50 per les).

– Live les van 60 minuten – 24/7 beschikbaar via Zoom – Docenten altijd Spaans op moedertaalniveau

Les aanvragen

Zaken die je moet regelen voor een stage in Spanje

Omdat je tijdens een stage gaat werken, zal je ook een NIE-nummer moeten aanvragen. Dit kan worden vergeleken met een burgerservicenummer en is onder andere nodig voor belastingen. Officieel dient iedereen die meer dan drie maanden in Spanje verblijft een NIE-nummer aan te vragen. Als je langer dan acht maanden in Spanje verblijft, zal je je ook moeten inschrijven met een empadronamiento.

Voor een kortere periode zal er, behalve het aanvragen van een NIE-nummer, niet heel veel nodig zijn. Je kunt je telefoonnummer en verzekeringen (in de meeste gevallen) behouden en het is niet nodig om je verder in te schrijven. Uiteraard zal je wel op zoek moeten naar een studentenkamer.

Erasmusbeurs voor stage in Spanje

Om het aantrekkelijker te maken voor studenten om naar het buitenland te gaan, stelt de Europese Unie een beurs beschikbaar. Deze beurs kun je ontvangen als je een Erasmus in Spanje gaat volgen, maar ook bij een stage. De Erasmusbeurs voor een stage in Spanje bedraagt €380 per maand.

Veelgestelde vragen over stages in Spanje

Wat moet je regelen voor een stage in Spanje?

Om stage te lopen in Spanje moet je met je studie nagaan of het mogelijk is om in het buitenland te werken. Als dit mogelijk is, moet je in Spanje een NIE-nummer aanvragen. Dit nummer is vergelijkbaar met een burgerservicenummer en kan worden aangevraagd nadat je bent begonnen met werken. Voor inwoners van de Europese Unie is het verder niet nodig om extra zaken te regelen.

Hoeveel kost het om stage te lopen in Spanje?

De kosten voor een student om 6 maanden in Spanje te wonen, inclusief accommodatie, levensonderhoud en studiekosten, variëren naar schatting tussen de €3000 en €9000, afhankelijk van de locatie en levensstijl. Deze schatting omvat ook andere uitgaven zoals ziektekostenverzekering en persoonlijke kosten.

Hoe kan je een stage in Spanje vinden?

Om een stage in Spanje te vinden, kun je online vacaturesites zoals LinkedIn en Indeed gebruiken, contact opnemen met je universiteitsloopbaankantoor voor begeleiding, en netwerken via professionele platforms zoals LinkedIn en lokale evenementen. Overweeg ook direct contact op te nemen met bedrijven waarin je geïnteresseerd bent en meld je aan bij stagebemiddelingsorganisaties die gespecialiseerd zijn in stages in Spanje. Daarnaast hebben veel universiteiten ook een database met mogelijke stageplekken in Spanje.

Geactualiseerd op: 21 maart 2024


Scroll naar boven