Hoe elektrische auto in Spanje opladen?

Op vakantie met een elektrische auto naar Spanje of woon je in Spanje en heb je een elektrische auto? Tripineo legt je alles uit over het opladen van een elektrische auto in Spanje.

Laadpunten Spanje

In Spanje zijn er een stuk minder openbare laadstations beschikbaar dan in Nederland. Bij een lange reis is het dus belangrijk om van tevoren goed de route uit te stippelen en te beslissen bij welke laadstations je gaat stoppen.

Langs de noordelijke mediterrane kust, ongeveer van Barcelona tot Cartagena, zijn er voldoende laadstations te vinden. Ook in en rondom Madrid en in het Baskenland vind je veel laadstations. Langs de snelwegen is het aanbod iets beperkter, maar zijn er voldoende locaties te vinden als je de route van tevoren plant. Op b-wegen en in kleinere steden of dorpen is het aanbod echter beperkt.

Een elektrische of plug-in hybride auto in Spanje ontvangt een milieusticker 0. Met deze blauwe sticker kunnen elektrische auto’s op Spaans kenteken zonder beperkingen de milieuzone inrijden. Let op dat het aanvragen van een milieusticker in Spanje verplicht is.

Snelladers elektrische auto in Spanje

In Spanje is het aanbod van snelladers erg beperkt. Enkel langs de grote snelwegen en in de grote steden zijn enkele snelladers te vinden. Snelladen is volgens een rapport van de vereniging Anfac beschikbaar bij slechts 1,8% van alle laadstations. Volgens ditzelfde rapport zijn er momenteel 15.772 openbare laadpunten te vinden waarbij 83% van deze laadpalen oplaadtijden heeft van minimaal drie uur.

Online Spaans leren?

Krijg online Spaanse les van een docent in groep of één op één (vanaf €6,50 per les).

– Live les van 60 minuten – 24/7 beschikbaar via Zoom – Docenten altijd Spaans op moedertaalniveau

Les aanvragen

Laadpas in Spanje gebruiken

De locaties waar je een elektrische auto kunt opladen met je Nederlandse laadpas is afhankelijk van de afspraken die de uitgever van de laadpas heeft gemaakt met de uitbaters van laadstations in Spanje. Hoewel de dekking in Noord Europa over het algemeen redelijk goed is, kan deze in Spanje tegenvallen. Het is dus sterk aan te raden om voordat je op reis gaat de dekking van je laadpas in Spanje te controleren.

Aanbevolen applicaties voor elektrische auto in Spanje

Indien de dekking van je eigen laadpas niet goed is, kan je een Spaanse laadpas aanvragen of applicatie installeren. Bovendien zijn er ook enkele applicaties die zowel in Spanje als in Nederland werken, zoals de Shell Recharge app en Elli Charging.

Applicaties die je kunt gebruiken voor het vinden van laadpunten en/of betalen voor een laadbeurt voor een elektrische auto in Spanje zijn:

  • Electromaps
  • Charge Map
  • PlugShare
  • Open Charge Map

Het is mogelijk om een Spaanse laadpas aan te vragen via deze applicaties of om je bankrekening te koppelen aan je account en vervolgens te betalen met de applicatie.

Kosten auto opladen in Spanje

De prijzen voor het opladen van een elektrische auto in Spanje zijn zeer verschillend. In de meeste gevallen zal de prijs per kWh rond de €0,25 liggen. Langs snelwegen of op locaties met minder laadstations kan de prijs echter flink oplopen, in sommige gevallen tot wel €0,90 per kWh. Aan de andere kant zijn er ook laadstations beschikbaar waar het opladen van je auto geheel gratis is.

Let op dat sommige laadstations in Spanje ook een tarief per minuut rekenen, ongeacht de laadtijd. Als de auto volledig is opgeladen, maar je blijft aangesloten op de laadpaal, kan het zijn dat hier dus ook een bedrag voor in rekening wordt gebracht. Dit staat vaak aangegeven in de applicatie en/of bij de laadpaal zelf.

Als je in Spanje woont en een elektrische auto thuis op wilt laden, is het aan te raden om te controleren of je Spaanse energiecontract nog interessant is voor het hogere verbruik van een elektrische auto.

Geactualiseerd op: 2 mei 2024


Scroll naar boven