Alles over wonen en werken in Spanje

Spanje, het land bekend van de zonnige Costa’s en het heerlijke eten. Niet zo gek dat veel Nederlanders kiezen om te gaan wonen of werken in dit land. Spanje heeft ontzettend veel te bieden, naast dat het een heerlijk vakantieland is. In dit artikel leggen we uit hoe het is om te wonen en te werken in Spanje.

Verschillen cultuur Spanje en Nederland

Spanje is een land met ontzettend veel cultuur en verschilt op een aantal punten sterk met Nederland. Voordat je ervoor kiest om te gaan wonen of werken in Spanje, zal je met een aantal zaken rekening moeten houden. Hieronder leggen we de verschillen in cultuur tussen Spanje en Nederland uit.

Spaanse taal en Engels

Het grootste gedeelte van de Nederlandse bevolking spreekt een vreemde taal. Volgens meerdere onderzoeken zijn Nederlanders zelfs de beste Engelssprekenden ter wereld. Bovendien spreekt een groot deel van de bevolking ook nog eens een derde taal, zoals Duits, Frans of Spaans.

Hoewel dit over de afgelopen jaren sterk is veranderd, spreekt het overgrote deel van de Spanjaarden geen of amper Engels. Vooral buiten de grote steden red je het niet zonder Spaans. Het is dan ook sterk aan te raden om voordat je kiest om te verhuizen naar Spanje, eerst Spaans te leren.

Buitenleven in Spanje

Nederlanders leven vooral binnen, vooral doordat het weer in Nederland niet altijd meezit. Bovendien wonen Nederlanders vooral in huizen. Uit onderzoek van het CBS blijkt dat slechts 15% van de Nederlanders in een appartement woont. In Spanje daarentegen schijnt de zon een stuk vaker en woont volgens onderzoek van Eurostat ongeveer 65% van de bevolking in een appartement.

Spanjaarden kunnen dus niet zo snel in een tuin gaan zitten om te genieten van de zon. Hierdoor trekken Spanjaarden vooral naar terrassen of een park en leeft men vooral ‘op straat’.

Siësta en een werkdag in Spanje

De siësta is iets waar veel mensen aan denken als het gaat over Spanje. In de grote steden, zoals Madrid en Barcelona, is een siësta op een doordeweekse dag not-done. Deze steden zijn tegenwoordig zeer internationaal en toerisme is vaak een belangrijke bron van inkomsten. Sluiten op een doordeweekse dag in de middaguren zal je dus niet zo snel zien.

In het zuiden van Spanje, zoals in Andalucía, gebeurt het echter nog steeds vaak dat in de middag alle winkels en soms zelfs kantoren sluiten. Het is in de zomer vaak zo warm, dat het niet prettig is om buiten te zijn.

Werken in Spanje

Hoewel wonen in Spanje wellicht als een vakantie kan voelen, moet er uiteraard ook gewerkt worden. Nederlanders kunnen vrij in Spanje werken door het vrije verkeer van werknemers in de Europese Unie. Maar zijn er verschillen tussen een Nederlandse en een Spaanse werkdag te vinden? We leggen het je hieronder uit.

Hoe ziet een Spaanse werkdag eruit?

Over het algemeen is een Spaanse werkdag vergelijkbaar met een Nederlandse werkdag. De dag begint vaak om 9:00 uur en eindigt weer om 18:00 uur.

Het grootste verschil tussen een Nederlandse en Spaanse werkdag zijn de lunchtijden en de lengte van de pauzes. Spanjaarden houden ervan om in de middag warm te eten. Bovendien is de lunchpauze voor de meeste Spanjaarden rond 15:00, terwijl Nederlanders soms al om 12:00 lunchen.

Documenten voor werken in Spanje

Hoewel alle inwoners van de Europese Unie vrij kunnen reizen naar Spanje, in Spanje wonen en in Spanje gaan werken, is het wel nodig om enkele documenten aan te vragen.

Het belangrijkste document dat moet worden aangevraagd als je gaat werken in Spanje is een NIE, oftewel Número de Identidad de Extranjero. Het maken van een afspraak en het proces voor het verkrijgen van een NIE kan zeer lastig zijn. Het is mogelijk om een bedrijf in te schakelen voor het aanvragen van een NIE nummer, maar dit kost al snel €100.

Wonen in Spanje

Een hoop Nederlanders kiezen ervoor om in Spanje te gaan wonen. Of het nou is om met pensioen te gaan in Spanje of om er te werken, er zijn een groot aantal Nederlanders in Spanje aanwezig.

Nederlanders in Spanje

Volgens cijfers van het Instituto Nacional de Estadística zijn er op dit moment bijna 50.000 Nederlanders officieel woonachtig in Spanje. Volgens het Spaanse Ministerie van Migratie verblijven er echter meer dan 70.000 Nederlanders in Spanje.

Nederlanders vind je overal, maar het grootste gedeelte van de Nederlanders in Spanje zijn te vinden aan de Mediterrane kust. Vooral in Valencia en Barcelona zal je ontzettend veel Nederlanders kunnen vinden. Ook in de hoofdstad Madrid is woont een grote groep Nederlanders voor werk of om te studeren in Spanje.

Hoewel er veel Nederlanders in Spanje verblijven, betekent dit niet dat je de hele dag Nederlands zal horen. Als één na grootste land van Europa en met ruim 47 miljoen inwoners, zijn er nog genoeg plekken in Spanje waar je (voor zo lang het mogelijk is) geen Nederlands zal horen.

Huisvesting zoeken in Spanje

Het vinden van een woning in Spanje is relatief gemakkelijk. Daarnaast liggen de huurprijzen ook nog eens een stuk lager dan in Nederland. De grootste website waar woningen in Spanje zijn te vinden is Idealista.

Voor het vinden van een studentenwoning in Spanje zijn er echter ook een groot aantal bedrijven actief. De huurprijzen van deze bedrijven liggen over het algemeen wel een stuk hoger, maar je bent wel verzekerd van een goede woning als je een huurcontract afsluit voordat je naar Spanje afreist.

Geactualiseerd op: 2 mei 2023

Lees meer over Spanje


Scroll naar boven