Studeren in Spanje: Masters, Erasmus en Stage

Studeren in Spanje kan op veel verschillende manieren. Van het volgen van een master tot aan een Erasmus. Op deze pagina geeft Tripineo alle informatie over de mogelijkheden om te studeren in Spanje.

Hoe werkt het Spaanse schoolsysteem?

Het Spaanse schoolsysteem werkt erg verschillend van het Nederlandse en Belgische schoolsysteem. Onderwijs in Spanje is enkel verplicht voor kinderen van 6 tot 16 jaar en lager onderwijs aan een openbare school is volledig gratis.

Veel ouders kiezen er echter voor om hun kind naar een privéschool te sturen. De kwaliteit van deze scholen is in veel gevallen beter en het onderwijs is vaak internationaler. Zo zijn de meeste Engelstalige scholen privéscholen.

Het schoolsysteem in Spanje werkt als volgt:

  • Kleuterschool (vanaf 3 maanden tot 3 jaar)
  • Peuterklas (vanaf 3 jaar tot 6 jaar)
  • Basisschool / lager onderwijs (vanaf 6 jaar tot 11 jaar)
  • Middelbaar onderwijs (vanaf 12 jaar tot 16 jaar)
  • Hoger middelbaar onderwijs / baccalaureaat (vanaf 16 jaar tot 18 jaar)
  • Universiteit (vanaf 18 jaar tot 24+)

Hogeschool Spanje

Een hogeschool, oftewel een University of Applied Sciences, bestaan in Spanje niet. Een bachelor of Erasmus volg je in Spanje altijd aan een universiteit. Een hogeschool is een niveau tussen een universiteit en het middelbaar basis onderwijs dat in Spanje niet bestaat.

Erasmus in Spanje

Spanje is een zeer populair land voor Erasmusstudenten, ook wel bekend als een minor. Veel Spaanse universiteiten verwelkomen elk jaar grote hoeveelheden Nederlandse en Belgische studenten die een aantal maanden komen studeren. De mogelijkheden om naar Spanje te gaan is afhankelijk van de samenwerkingsverbanden van je universiteit of hogeschool met universiteiten in Spanje heeft afgesloten.

Hoewel er door heel Spanje universiteiten te vinden zijn waar je mogelijk naartoe kunt voor Erasmus, zijn de meeste uitwisselingen te vinden in Madrid, Barcelona, Valencia en Zaragoza.

Is Erasmus in Spanje aan te raden?

Erasmus in Spanje is sterk aan te raden voor studenten die graag een aantal maanden in het buitenland willen studeren, maar niet een volledige studie willen volgen. Erasmus is vooral een leuke tijd in het buitenland waar je vrienden van over de hele wereld kunt maken en kennismaakt met een andere cultuur.

Spanje is een veilig land, met goede infrastructuur en universiteiten. Daarnaast kun je in Spanje uiteraard ook voldoende genieten van de zon en het lekkere eten. Een Erasmus in Spanje is dus zeker aan te raden.

Stage lopen in Spanje

Ook Nederlandse studenten die op zoek zijn naar een stage in Spanje worden in meerdere bedrijven verwelkomt. Het vinden van een stage in Spanje kan echter wat lastiger zijn door de taalbarrière. Het is dan ook aan te raden om op zoek te gaan naar stages bij Nederlandse bedrijven of posities die specifiek voor een Nederlandstalige stagiair vragen.

Waarom stage lopen in Spanje?

Voor het volgen van een stage in Spanje gelden dezelfde redenen als het volgen van een Erasmus in Spanje. het is een tijd waar je ontzettend veel zult leren en veel nieuwe vrienden, van over de hele wereld maakt. Houd er bij een stage wel rekening mee dat je in de meeste gevallen te maken hebt met ‘normale’ werkuren en dus minder vrije tijd hebt dan tijdens een Erasmus.

Master studeren in Spanje

In Spanje zijn meerdere universiteiten die Engelstalige masters aanbieden. Bovendien verwelkomen masters in Spanje veel buitenlandse studenten en zal het niet lastig zijn om je draai te vinden. Het kwaliteit van het onderwijs is relatief hoog en studenten met een Nederlands diploma worden al snel toegelaten.

Het grote voordeel van een master studeren in Spanje is dat te toelatingseisen vaak lager zijn dan in Nederland. Zo is het niet altijd nodig om een GMAT (Graduate Management Admission Test) te hebben of een pre-master te volgen. Bovendien zijn er veel masters beschikbaar die slechts één jaar duren.

Zo kun je binnen één jaar een masterdiploma van een buitenlandse universiteit ontvangen. Iets dat altijd goed zal staan op je cv!

Geactualiseerd op: 21 januari 2024

Scroll naar boven